Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

niedziela, lipca 22, 2012

... czyli wymarzona przystawka do grilla lub pieczonego mięsa. W letniej wersji dodatkowo z rzodkiewką, świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.

Ale przepisów na to danie - jedno z najbardziej popularnych u naszych zachodnich sąsiadów - jest całe mnóstwo, to tak jak z naszym polskim rosołem czy bigosem ;) Składniki różnią się w zależności od regionu, tradycji rodzinnych etc. Np. na północy Niemiec w sosie częściej używa się majonezu,a  w dodatkach królują jajka, jabłka, ogórki konserwowe. Na południu sos budowany jest na podstawie oleju, octu i bulionu, dodaje się cebulę, a nawet skwarki. Zachęcam do eksperymentów :)

W jednym z małych sklepów w małym niemieckim miasteczku widziałam 5 kg "wiaderka" z tą sałatką. Właściciel uzupełniał zapasy w każdy czwartek, przed weekendem. Musi być dobra :)


Składniki (na sporego grilla):

  • 1 kg ziemniaków (można wybrać specjalnie przeznaczone do sałatek)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ogórek
  • 4 rzodkiewki
  • posiekany szczypiorek
sos/marynata
  • pół szklanki rosołu (gorący)
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół szklanki majonezu (można wymieszać pół na pół z gęstym jogurtem)
  • 1 spora łyżka kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • tłuczony/świeżo mielony pieprz
  • sól
Wykonanie:
  1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Przełożyć do dużej miski z zimną wodą na 5 minut (skórka będzie łatwiej schodzić). Jeszcze ciepłe obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry. 
  2. Cebulę posiekać na drobne kawałki, zeszklić na łyżeczce masła. Dodać do ziemniaków.
  3. Gorący rosół wymieszać z octem i oliwą, od razu zalać ziemniaki. Przykryć, odstawić na godzinę, od czasu do czasu zamieszać/potrząsnąć naczyniem. Płyn powinien się w części/cały wchłonąć.
  4. Pokroić ogórek i rzodkiewki w plastry. Dodać do ziemniaków.
  5. Wymieszać pozostałe składniki sosu: majonez, śmietana, musztarda, przyprawy. Zalać warzywa, posypać szczypiorkiem (część można odłożyć do dekoracji). Całość wymieszać.
  6. Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.






Przepis zgłoszony do akcji:

Grill 2012


Zobacz także

1 comments

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty