Maślana tarta ze szkockich granic - Border tart - z migdałami i rodzynkami
niedziela, marca 11, 2018
A ja znowu o tej Szkocji. Tym razem na słodko - cudownie maślana tarta z regionu Scottish Borders: tuż przy granicy z Anglią. Termin ten oznacza historycznie wszystkie powiaty przygraniczne, a obecnie jednostkę administracyjną z centrum w Newtown St Boswells. To prosty przepis, pełen migdałów i suszonych owoców, ułożonych na kruchym cieście i z cytrynowym lukrem. M. porwał od razu trzy kawałki - to najlepszy dowód, że jest pyszna!
Border Tart ma wiele wariantów, różniących się głównie udziałem bakalii. Na przykład wersja tej tarty z Ecclefechan - małej wioski leżącej 13 km od granicy z Anglią - ma dodatkowo kandyzowane wiśnie. W 2007 roku sieć supermarketów Sainsbury's promował ten wypiek przed Świętami Bożego Narodzenia jako alternatywę dla "mince pies" - rodzaj tradycyjnych ciastek pełnych suszonych owoców i orzechów - promocja przyniosła tarcie nieoczekiwaną popularność, sklepy w samym listopadzie tego roku sprzedały ponad 50 tysięcy sztuk Tarty z Ecclefechan. Niezła promocja i niezłe kreowanie potrzeb ;-)
W innych przepisach widziałam orzechy - głównie odmiany pecan, dodatek alkoholu, a nawet marmolady.
- przepis na blaszkę 20 cm - najlepiej jeśli macie formę z niskim rantem do tarty tej wielkości - ja nie mam, więc użyłam tortownicy i tam uformowałam ciasto z małym rantem
- masa w nadzieniu składa się głównie z masła - jeśli wyłożymy ją na nieostudzony spód zacznie się po prostu topić
- przepis na kruche ciasto zakłada, że powstaną dwa placki - jedną cześć można sobie zamrozić na później lub od razu upiec dwa, podwajając odpowiednio składniki nadzienia
- ciasto należy podpiec - aby nam nie "wstało" z blaszki należy je dobrze ponakłuwać lub obciążyć grochem wyspanym na okrąg wycięty z papieru do pieczenia
- tarta jest przepyszna lekko ciepła, ale gdy podacie ją w temperaturze pokojowej, będzie równie smaczna (nie trzymałam jej w lodówce, bo dotrwała tylko do drugiego dnia)
- można podawać z kleksem bitej śmietany
Tarta ze szkockich granic - Border tart
(wszystkie składniki w temp. pokojowej)
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
Wykonanie:
- Zmiksuj masło z cukrem na białą masę.
- Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników (zaczynając od małych obrotów miksera).
- Dodaj jajo i zmiksuj do połączenia składników. Uformuj kulę i odstaw na godzinę w zimne miejsce.
- Przekrój ciasto na połowę - jedną połowę odłóż na później (lub zamróź). Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką. Przełóż na wałku do formy i uformuj ciasto z niskimi brzegami. Nakłuj ciasto widelcem
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 C z termoobiegiem i podpiecz (około 10 min.). Przestudź przed nałożeniem nadzienia.
Nadzienie:
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 50 g rodzynek
- 1 jajko L
- kilka kropli esencji migdałowej lub olejku
Wykonanie:
- Zmiksuj masło z cukrem na biały puch.
- Dodaj migdały, jajko i esencję, zmiksuj dokładnie.
- Dodaj rodzynki i wymieszaj łyżką.
- Nakładaj na podpieczony i przestudzony spód równomiernie masę migdałową.
- Piecz w 165 C z termoobiegiem przez około 15-20 minut - aż ciasto zarumieni się.
- Ostudź w foremce.
Lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem na lśniącą masę.
- Nałóż lukier na ostudzone ciasto, odstaw na kilkanaście minut do zastygnięcia.
Można kroić jeszcze lekko ciepłą ;-) Taka smakowała nam najbardziej ;-)
przepis dodaję do akcji:
8 comments
Ale bym zjadła takie dobroci ;) uwielbiam słodkości ;)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :)
UsuńPyszności! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdzięki i również podrawiam :)
Usuńhmm to może w tym roku zamiast mazurka na święta? Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że świetnie się sprawdzi zamiast mazurka ;-) taki szkocki mazurek wyjdzie ;-)
UsuńPyszności... Bedac w Szkocji nie miem okazji poznac i sprobowac tychze slodkosci. Pycha
OdpowiedzUsuńjeśli to znaczy, że wykorzystałeś przepis do upieczenia to bardzo się cieszę :) mi również bardzo smakuje!
UsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)