Scones - angielskie bułeczki
niedziela, listopada 29, 2009
Doskonałe scones na słodkie śniadanie w niedzielny, leniwy poranek :) U nas przepis praktykowany szczególnie często, gdy braknie chleba - podstawowe składniki są zawsze w lodówce czy spiżarce, a przygotowanie i upieczenie maślanych sconsów powinno zamknąć się w 30 minutach. Nadają się do mrożenia.
Przepis polega tak naprawdę na wymieszaniu odmierzonych wcześniej składników, a następnie ich szybkim zagnieceniu. Brzmi prosto, prawda? Pewnie dlatego sconsy są tak popularne w Wielkiej Brytanii, skąd się wywodzą. Nie obejdzie się przez nich żadna prawdziwa 5 o'clock tea czyli popołudniowa słodka przerwa na herbatę.
Scones - angielskie bułeczki
Składniki na 8-10 bułeczek:
- 300 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 90 g zimnego masła
- 1 jajko (duże, rozkłócone)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml mleka + odrobinę do posmarowania przed pieczeniem
Pięć kroków do gotowych "scones":
- W dużej misce mieszamy cztery pierwsze składniki z listy (mąka, cukier, proszek, sól). Masło kroimy w kostkę lub trzemy na dużych oczkach zwykłej tarki - dodajemy do miski i krótko rozcieramy.
- Kolejne trzy składniki mieszamy w osobnej miseczce (jajko, wanilia, mleko), zaraz potem wlewamy do reszty składników. Mieszamy, następnie szybko wyrabiamy całość na oprószonej mąką stolnicy.
- Teraz mamy do wyboru dwie wersje:
a) Rolujemy ciasto w wałeczek: nożem tniemy na 10 kawałków.
b) Formujemy na dość gruby okrąg, ostrym nożem kroimy na 8 części.
4. Smarujemy nasze bułeczki za pomocą pędzelka mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 C (z termobiegiem).
5. Bułeczki są gotowe jak zbrązowieją, dojście do tego stanu zajmuje im około 15 minut.
Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Jak i z czym podawać gotowe scones?
Przekrojone na pół, z domową bitą śmietaną (30% kubeczek 200 ml + cukier puder), z dżemami (świetnie sprawdza się tutaj dżem lub konfitura truskawkowa), z konfiturami, z truskawkami posypanymi cukrem, ze świeżym masłem (najlepiej, żeby było miękkie), z nutellą, z serkiem mascarpone utartym z cukrem pudrem ... itd. Możliwości jest wiele i tak naprawdę zależą od naszego smaku.
***
Przepis znalazłam tutaj:www.joyofbaking.com
2 comments
Niezwykle smakowicie wyglądają te bułeczki ;)Wytrwałości w dodawaniu kolejnych wpisów ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)