Klasyczne, włoskie Tiramisu w szklankach

sobota, grudnia 19, 2009



Prawda, że nazwa "tiramisu" jest równie wdzięczna jak jego smak? Dawno temu zapytałam znajomego Włocha, co oznacza to słowo. Rozmowa toczyła się wcześniej na stojąco, a on w odpowiedzi na to pytanie usiadł na pobliskim krześle, po czym podał mi ręce mówiąc "Zieh mich hoch" (po niemiecku: "podnieś mnie, pomóż mi wstać"). Śmiejąc się dodał że przecież prosząc o pomoc we wstaniu z krzesła mógł równie dobrze powiedzieć "tiramisu"!


A to dlatego, że biszkopty w tym deserze są nasączone mocną kawą. A kawa przecież zawsze pomaga nam "wstać" - w znaczeniu "pobudzić do życia" :)

Do tiramisu nie potrzebujemy wielu składników - za to ważna jest ich jakość. W końcowym efekcie wychwycimy  różnicę pomiędzy kawą rozpuszczalną, a dobrym espresso, tak jak pomiędzy mascarpone a serem trzykrotnie mielonym... 

Tiramisu można robić w jednym, dużym i płaskim naczyniu  (wtedy sprawdzają się dobrze podłużne biszkopty) lub w kilku mniejszych  - ja użyłam szklanek do whisky ;)




Tiramisu 


Składniki:
  • 3 duże jajka (L),
  • 500 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wersje)
  • 3/4 filiżanki  espresso, zimnego
  • 2-3 kieliszki amaretto (ew. likier kawowy)
  • biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki)
  • kakao (ciemne)
  • ew. starta czekolada 

Przygotowanie:

1. Żółtka i cukier ubijamy aż do rozpuszczenia cukru, na białą masę. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek aż będzie sztywna.

2. Do białej masy dodajemy mascarpone, miksujemy 2 minuty. Następnie, przestawiając wcześniej mikser na bardzo wolne obroty, dodajemy pianę. Mieszamy do połączenia wszystkich składników i ani chwili dłużej :)

3. Mieszamy alkohol z kawą - w tym płynie krótko maczamy biszkopty,  tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu.

4. Na biszkopty kładziemy masę, masę posypujemy lekko kakao. Układamy następne warstwy w tej kolejności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę masy nie posypujemy kakao (lepiej  wygląda świeżo sypane przed podaniem).

5.  Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, najlepiej: na noc. Serwujemy delikatnie posypane kakao i/lb czekoladą.

buon appetito! 

Zobacz także

11 comments

  1. Agusia, tiramisu według tego przepisu jest rewelacyjne, a co najważniejsze bardzo proste w wykonaniu, to mój ulubiony deser

    OdpowiedzUsuń
  2. A, tu ładnie jest! Blog nówka sztuka, ładny, a takie tiramisu w szklaneczkach to jest super pomysł, bo w sobotę podejmuję gości. Zazwyczaj robię w misce i się badzia, a tu świetnie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie smakuje wyśmienicie :) naprawdę polecam jak ktoś chce zaprosić gości i podać coś nieco bardziej niestandardowego niż ciasto; smak na pewno zachwyci a i zadowolenie gości murowane!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, nie mówiłaś,że to jest aż TAAAKIE DOBRE!!! Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dzisiaj, wyglądają bardzo efektownie! Krem jest pyszny. Jutro degustacja efektu końcowego!

    OdpowiedzUsuń
  6. o rety.. nie wiele brakowało a nie miałabym czym napełnić szklanki :) takie pyszne, że mogłabym zjeść prosto z miski.. prosty, świetny i smaczny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, mi "pomocnik" kiedyś też zjadł połowę masy :-) cieszę się, że przepis znalazł uznanie ;-)

      Usuń
  7. Na ile porcji jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  8. oo.. nie wiem czemu wydawało mi się, że do tiramisu potrzebny jest piekarnik... który nam na studenckim mieszkaniu działa jak chce, i nieco się go obawiam. a termin ważności mascarpone w lodówce zbliża się coraz bardziej... przepis sprawia wrażenie takiego, że mu podołam ;)
    i mascarpone nie dożyje swojego terminu ważności. oby, oby! dzięki! :)

    i świetna ciekawostka o znaczeniu słowa "tiramisu" :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam na okrągłych biszkoptach. Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty