Kokosowe Muffinki
wtorek, grudnia 22, 2009
Moja propozycja to mocno kokosowe muffinki (styl amerykański:), doskonałe na deser lub słodki prezent dla przyjaciół. Bo większość z nas uwielbia kokos!
Składniki na 12 babeczek:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru (można mniej)
- szczypta soli
- + 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1 duże jajko
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. tłuszczu (olej, lub rozpuszczone masło)
Składniki na kokosowy krem:
- Szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. mleka
- 1 budyń
- 1/2 szkl. masła
- cukier puder (wg. gustu, ja daję zwykle 1/2 szklanki)
- ew. kilka kropel esencji waniliowej
1. Przygotowujemy babeczki: składniki. suche mieszamy razem. W osobnym naczyniu miksujemy jajko, później dodajemy mleko i tłuszcz. Do suchej mieszanki wlewamy mokrą i krótko mieszamy. Nakładamy ciasto do przygotowanej blaszki lub foremek. Pieczemy około 20 minut w 170 st. C (z termoobiegiem). Studzimy.
2. Krem: zagotowujemy mleko, wsypujemy wiórki, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, często mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotujemy budyń wg. przepisu na torebce, ale używamy o połowę mniej mleka niż jest podane. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą (zapobiegnie utworzeniu się kożucha) i studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem i esencją waniliową, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i wiórek kokosowych - postępujemy tak do wyczerpania się składników.
3. Składamy w całość: kroimy każdą babeczkę na pół i nakładamy łyżką krem kokosowy. Przykrywamy drugą połową. Możemy posypać kokosem.
*** BONUS: pełna blaszka muffinkowych animacji:
wszystkim, którzy (jeszcze) nie lubią muffinek polecam animację nr. 12 ;)
1 comments
Cudne mufinki! Wpisuję do wypróbowania
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)