Ciasto dla przyjaciół: placek cappuccino ucierany
niedziela, czerwca 20, 2010
Ulubiony placek moich przyjaciół. Cappuccino: puszyste ciasto z aromatem kawy, oblane polewą z białej czekolady, zwieńczone szczyptą kakao - kto by się nie skusił? Piecze się szybko i bez zbędnych komplikacji. Długo utrzymuje świeżość i łatwo się kroi. Jeżeli ktoś się zastanawia co zabrać ze sobą na piknik lub imprezę składkową - to idealne ciasto zrobi furorę! Opinia poparta wielokrotnym własnym doświadczeniem!
Przepis z dedykacją dla mojej siostry Małgosi i Ani G. :) Teraz czekam na kawałek ciasta :)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Placek cappuccino ucierany
Składniki na ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g mąki
- 200 g drobnego cukru / cukru pudru
- 5 jaj
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki bardzo mocnej kawy
- 2 łyżki kakao (niesłodkiego) + trochę do przybrania [można dodać 1 łyżeczkę proszku cappuccino]
Składniki na polewę:
- 200 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 60 g miękkiego masła
- 5 łyżek słodkiej śmietanki
- 40 g cukru pudru
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, formę wykładamy papierem do pieczenia (28x18, ale piekłam też 20x20, wtedy jest trochę wyższy).
- Ubijamy mikserem jaja z cukrem na gładką, białą masę. Dodajemy kawę i masło, miksujemy razem. Osobno mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy (1-2 min) do połączenia składników.
- Przekładamy masę do formy i pieczemy około 30-40 min – sprawdzamy patyczkiem: jak wychodzi suchy to ciasto gotowe. Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotowujemy polewę: czekoladę, masło i mleko topimy w kąpieli wodnej (miska na garnku z wodą, uważając by woda nam się nie gotowała), mieszamy od czasu do czasu. Kiedy wszystkie składniki połączą się w jedną, gładką masę, ściągamy miskę z ognia i mieszając dodajemy cukier puder.
- Rozsmarowujemy polewę na cieście. Zastygnie w ciągu godziny, można włożyć do lodówki. Tuż przed podaniem delikatnie obsypujemy całość kakao i kroimy w kostkę.
5 comments
Dzięki, jak zdam sesję i wrócę z wakacji to zrobię ;)
OdpowiedzUsuńA jeśli zamiast kawy dodamy 3 łyżki kakao to wyjdzie nam czekoladowe?;)
Ta polewa jest pyszna! ;)
OdpowiedzUsuńhehe, cały urok nazwania tego placka cappuccino polega na tym że odzwierciedla je warstwami - ciemny placek z kawą i biała polewa (jak mleczna pianka) ze szczyptą kakao ;)
OdpowiedzUsuńale myślę że z kakao też będzie dobre. można też spróbować dodać do ciasta łyżkę proszku cappuccino
Zrobiłam dla przyjaciół ;) Wszytskim smakowało, polewa była mniaaaam, dała radę z mlekiem zamiast śmietanki;)
OdpowiedzUsuńMam fioła na punkcie cappucino, a jeszcze placek cappucino... Totalny obłęd ;]
OdpowiedzUsuńPS Zapraszam na mojego bloga:
http://araratbykora.blogspot.com/
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)