Słodkie wspomnienie z Chorwacji - Zagorski Strukli
poniedziałek, sierpnia 30, 2010
Z pięknej Dalmacji przywiozłam nie tylko radosne wspomnienia, ale (swoim zwyczajem) również książkę kucharską o chorwackiej kuchni. Książka jest po niemiecku - w nadmorskiej miejscowości z angielskojęzycznych udało nam się tylko kupić gazetę. Byłam trochę zdziwiona, że nawet właściciel apartamentu zdecydowanie lepiej rozmawiał z nami po niemiecku niż po angielsku. Nic dziwnego - Chorwacja od dawna jest jednym z ulubionych kierunków letniego wypoczynku Niemców. A szczególnie w sierpniu :)
Strukli, czyli zawijane ciasto z serową masą na słodko lub słono, w Dalmacji spotykaliśmy głównie pieczone. Często sprzedawano je na plaży: zwykle pan sprzedający takie plażowe specjały miał w jednej ręce przenośną lodówkę (?) z "kukurydz" (kukurydzą na gorąco) - a w drugiej wiklinowy koszyczek, gdzie pod białą serwetką ukrywały się właśnie strukli. Była również nie-tradycyjna odmiana z wiśniami.
W rejonie Zagrzebia częściej spotyka się strukli gotowane (kuhani štrukli). Czyli przygotowane ciasto nie wkładamy do piekarnika, a do garnka z wrzącą wodą. Po chwili gotowania, przekłada się je do żaroodpornego naczynia, polewa mieszanką jajka ze śmietaną i wkłada do piekarnika. Warto spróbować w obu wersjach, ale ja ze swojej niemieckiej książki kucharskiej podaję wersję pečeni štrukli :)
Składniki na ciasto:
300 gr mąki
250 gr masła
50 gr cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
1 łyżka bitej śmietany (śmietanki 30%)
200 ml jogurtu (użyłam bałkańskiego)
100 ml mleka (użyłam pełnotłustego)
Składniki na nadzienie:
500 gr mielonego sera
100 ml śmietany
2 jajka
100 gr cukru
oraz dodatkowo 2 żółtka do posmarowania gotowego do pieczenia ciasta
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicy, masło położyć na jej środku, posiekać długim nożem na drobne kawałki. Wszystkie składniki mokre na ciasto razem wymieszać. W środku mączno-maślanej mieszanki zrobić wgłębienie, wlać mieszankę mokrą, posypać cukrem i odrobiną soli, zagnieść aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Bardzo cienko rozwałkować na całej stolnicy.
Następnie przygotować nadzienie czyli w dużej misce wymieszać wszystkie składniki.
Na całej powierzchni ciasta rozłożyć masę. Ostrożnie zrolować w jedną dużą roladę. Pokroić
w 5-cm kawałki. Każdy posmarować rozkłóconymi zółtkami.
Piec około 30 minut w temp. 180 C, na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w równych odstępach od siebie. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
****
Przepis oraz dokładne wykonanie strukli w wersji gotowanej znajdziecie tutaj:
http://www.zecook.com/recipeDetails.php?id=1811
A na koniec bonusowa, chorwacka, struklowa zaśpiewka :-)
Mamaica su štrukle pekli
meni nisu nikaj rekli
štrukli su se pregoreli
mamica su plakat šteli
***
przepis pochodzi z "Kroatische Kuchen", Marjan Tisak
0 comments
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)