Złoty placek ze śliwkami
poniedziałek, września 27, 2010
Są dwa powody nazwania tego ciasta złotym. Pierwszy to wspaniale zarumieniona krucha warstwa ciasta. Drugi: zawsze się udaje i jest przepyszne. Zawsze znika błyskawicznie. Idealne do popołudniowej, jesiennej sjesty z filiżanki dobrej herbaty. Jeśli szukasz dobrego przepisu na ciasto ze śliwkami - koniecznie wypróbuj!
W sezonie na śliwki robię go zawsze kilka razy. Kruche ciasto o dwóch fakturach: gładki spód i odrobinę chrupiący wierch, a w środku śliwki i kokosowa pianka z białek. To sprawdzona kombinacja ;-) Sprawdzą się praktycznie wszystkie rodzaje śliwek.
Złoty placek ze śliwkami
Składniki na ciasto:- 200 g masła
- 400 g mąki
- 100 g cukru
- 3 żółtka
Składniki na piankę kokosową:
- 3 białka
- szczypta soli
- około 150 g cukru
- 100 g wiórek kokosowych
oraz:
- 700 g śliwek (bez pestek, przekrojonych na połówki)
- 1 jabłko, pokrojone w kawałeczki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Dużym nożem posiekać masło z mąką. Żółtka roztrzepać z cukrem w osobnej miseczce - można za pomocą widelca ;) Dodać mieszankę do mąki i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną rozwałkować i wylepić nią blaszkę. Drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 40 minut.
Ciasto w blaszce nakłuć widelcem i odłożyć na 20 min. do lodówki, a następnie piec 15 minut w temperaturze 170 C. Wyjąć i studzić przez 10 minut.
W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i ubijać dalej przez 3 minuty. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Na cieście ułożyć śliwki przeciętą stroną do góry. Posypać jabłkiem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Całość przykryć kokosową pianą. Ostatnim etapem jest starcie na dużych oczkach tarki schłodzonej drugiej porcji ciasta - rozłożenie powinno być równomierne.
Całość piec około 30 minut w temperaturze 170 C - aż ciasto stanie się wyraźnie złote ;)
* * *
1 comments
pyszne ciasto! genialne w swej prostocie:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)