Pasta w kremowym sosie z dyni
wtorek, listopada 02, 2010
Dostałam piękną, dużą, cudnie pomarańczową dynię. I od razu zaczęłam szukać przepisu, który nie byłby kolejną zupą :) Co prawda, w toku okazało się, że połowa tego dyniowego okazu starczyła nie tylko na pastę, (którą poniżej prezentuję), kilka porcji sałatki z dynią i fetą, ale również na wielki gar zupy. Wracając do kremowego sosu: powstał ze zmiksowanej, pieczonej dyni i serka mascarpone. Uzupełniłam go o drobno krojony boczek, ponieważ obiad miał zjeść zadeklarowany mięsożerca.
Pasta w kremowym sosie z dyni
Składniki (dla 3-4 osób):
- makaron penne lub pappardelle, ugotowany al dente (około 100 g na porcję) + 2 łyżki wody z gotowania makaronu
- 1 szklanka puree z dyni
- 125 g mascarpone
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały czosnek
- 1/2 średniej cebuli
- 0,5 do 0,7 szklanki drobno pokrojonego boczku - lekko przesmażonego
- garść grubo siekanych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki fety
- sól, świeżo tłuczony lub mielony pieprz, 1 łyżka świeżego tymianku, ewentualnie zielona pietruszka
- Oliwę rozgrzać, czosnek i cebulę bardzo drobno posiekać i wrzucić na tłuszcz, mieszając smażyć do zeszklenia.
- Dodać puree z dyni, gotować przez 2-3 minuty, dodać serek mascarpone, sól, pieprz i tymianek, dokładnie wymieszać rózgą i od czasu do czasu mieszając gotować przez 7-8 minut,
- Wrzucić boczek i dodać wodę z gotowania makaronu, wymieszać, gotować jeszcze przez minutę.
- Sos połączyć z makaronem, wymieszać i nakładać na talerze. Każdą porcję posypać pokrojoną fetą i orzechami, ewentualnie natką pietruszki, podawać.
4 comments
zapowiada się przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
taki obiadek bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńJA zamiast kabanosa dałbym kurczaka. Ale przepis ciekawy.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, z powodzeniem sprawdził się serek typu Philadelphia zamiast mascarpone. Przepyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)