Pasta w kremowym sosie z dyni

wtorek, listopada 02, 2010

Dostałam piękną, dużą, cudnie pomarańczową dynię. I od razu zaczęłam szukać przepisu, który nie byłby kolejną zupą  :) Co prawda, w toku okazało się, że połowa tego dyniowego okazu starczyła nie tylko na pastę, (którą poniżej prezentuję), kilka porcji sałatki z dynią i fetą, ale również na wielki gar zupy.  Wracając do kremowego sosu: powstał ze zmiksowanej,  pieczonej dyni i serka mascarpone. Uzupełniłam go o drobno krojony boczek, ponieważ obiad miał zjeść zadeklarowany mięsożerca.





Pasta w kremowym sosie z dyni


Składniki (dla 3-4 osób):

  • makaron penne lub pappardelle, ugotowany al dente (około 100 g na porcję) + 2 łyżki wody z gotowania makaronu
  • 1 szklanka puree z dyni 
* (dynię kroję - zwykle średnie egzemplarze - na ćwiartki, wydrążam i piekę bez przykrycia około 40 minut w temp. 160 C, studzę - usuwam ewentualnie zebraną wodę -, miksuję, odmierzam potrzebną ilość, resztę przechowuję w lodówce, nie dłużej niż 3 dni bez przetworzenia)
  • 125 g mascarpone 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mały czosnek
  • 1/2 średniej cebuli
  • 0,5 do 0,7 szklanki drobno pokrojonego boczku - lekko przesmażonego 
  • garść grubo siekanych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki fety 
  • sól, świeżo tłuczony lub mielony pieprz, 1 łyżka świeżego tymianku, ewentualnie zielona pietruszka

Wykonanie:


  1. Oliwę rozgrzać, czosnek i cebulę bardzo drobno posiekać i wrzucić na tłuszcz, mieszając smażyć do zeszklenia. 
  2. Dodać puree z dyni, gotować przez 2-3 minuty, dodać serek mascarpone, sól, pieprz i tymianek, dokładnie wymieszać rózgą i od czasu do czasu mieszając gotować przez 7-8 minut, 
  3. Wrzucić boczek i dodać wodę z gotowania makaronu,  wymieszać, gotować jeszcze przez minutę.
  4. Sos połączyć z makaronem, wymieszać i nakładać na talerze. Każdą porcję posypać pokrojoną fetą i orzechami, ewentualnie natką pietruszki, podawać. 






Zobacz także

4 comments

  1. zapowiada się przepysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. taki obiadek bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. JA zamiast kabanosa dałbym kurczaka. Ale przepis ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, z powodzeniem sprawdził się serek typu Philadelphia zamiast mascarpone. Przepyszny!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty