Fale Dunaju
poniedziałek, listopada 21, 2011
Po raz pierwszy piekłam to ciasto równo rok temu w listopadzie. Wiąże się z tym historia, która na początku nie zapowiadała się wesoło. Na wiele rzeczy nie mamy wpływu, ale zawsze można upiec dla przyjaciół ciasto :) Jak napisał Dean R. Koontz "Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze."
Zgodnie z nazwą, próbowałam zrobić fale z polewy czekoladowej, rozlewając ją nierównomiernie. Krem z budyniu i jabłka dobrze do siebie pasują. Na zdjęciach owoce są położone na jasnym cieście, ale w przepisie radzę jednak rozłożyć je na ciemnym. Ciasto dobrze znosi mrożenie, należy jednak mrozić je już pokrojone na kawałki.
Składniki - ciasto
- 250 gr margaryny (w temp. pokojowej)
- 400 gr mąki
- 250 gr cukru pudru
- 5 jajek L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 3 jabłka, odrobina cytryny
Margarynę utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawać do masy stopniowo po jednym jajku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i mleko.
Na blaszkę wyłożyć jasne ciasto, następnie ciemne i ułożyć na nim jabłka.
Piec około 30-40 min. w temperaturze 170 stopni (sprawdzić patyczkiem). Ostudzić.
Składniki - masa:
- 2 szklanki mleka
- 200 gr masła (temp. pokojowa)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
Utrzeć masło, dodawać po 1 łyżce budyniu. Rozsmarować na ostudzonym cieście.
Składniki - polewa:
- 2 czekolady gorzkie
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
Placek odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
3 comments
Zrobiłam na imieniny Mamy :) - ciasto zrobiłam w całości czekoladowe, krem wyszedł mi idealnie :)
OdpowiedzUsuńTo jest właśnie jedno z moich ulubionych ciasta. Ale ja je najczęściej jem je u mojej mamy
OdpowiedzUsuńLubię fale dunaju, ale ja piekę je zawsze z wiśniami i tylko na kakaowym spodzie. Wersję z jabłkami widzę po raz pierwszy.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Bożena
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)