Pierniczki w czekoladowej polewie

niedziela, grudnia 18, 2011

Pierniczki w czekoladowej polewie, idealne na święta. Na prezent. Na choinkę. Na maczanie w kawie rano.

Można je przełożyć do metalowej puszki lub słoika i przechowywać nawet do 3 tygodni. Można też wyłożyć na duży półmisek i pozwolić by - siłą rzeczy ciężko będzie się im oprzeć - przetrwały trochę mniej, ale za to wypełniły mieszkanie słodkim, korzennym zapachem.

Przepis na pierniczki dostałam latem (chyba w sierpniu) od Mamy na kartce, dodałam tylko polewę :)



składniki:
80 dag mąki + trochę do podsypywania 
1/2 kostki margaryny (12,5 dag)
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
2 jajka L (osobno białka i żółtka) + 1 zółtko
1 przyprawa do piernika 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

składniki na polewę:
1 tabliczka czekolady (do wyboru: biała lub gorzka)
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru


  1. miód roztopić z margaryną i połączyć z przyprawą do pierników i cynamonem, ostudzić
  2. ubić białka z odrobiną soli 
  3. żółtka utrzeć z cukrem w sporej misce, dodać ostudzoną masę i śmietanę, wymieszać
  4. wsypać do miski mąkę, sodę oczyszczoną, dodać białka i całość wyrobić do dokładnego połączenia składników
  5. wstawić miskę do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc
  6. podsypując w razie potrzeby mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm, wykrawać foremką ciasteczka
  7. piec w temperaturze 170 st przez około 10 minut - do delikatnego zbrązowienia
  8. składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej
  9. ostudzone pierniczki smarować pędzelkiem maczanym w polewie czekoladowej


Słodkich świąt!


Zobacz także

1 comments

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty