Polędwiczki wieprzowe z gruszką i pietruszkowym sosem
niedziela, lutego 19, 2012
Lubię połączenie mięsa i owoców. Tutaj lekko słodka gruszka, oprószona tymiankiem, pasuje dobrze do delikatnego mięsa polędwiczki. Szalotki i odpowiednio słony sos pietruszkowy dopełniają całości. Podałam z tłuczonymi ziemniakami. Bardzo dobry przepis na niedzielny obiad - jest efektowny, nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni, no i nie ma za wiele sprzątania po gotowaniu - cały czas używamy tej samej patelni :)
Znacie "Top Chef"? W każdym odcinku tego programu kucharze walczą z czasem, by ugotować potrawy, a jednak końcowa prezentacja dania jest nienaganna i bardzo kreatywna. Wszak je się oczami. Stąd dziś, przy okazji układania niesfornych gruszek, powstał cel długoterminowy, by opanować tą trudną sztukę..
Składniki na około 4 porcje:
1 mała polędwiczka - moja miała 600 gr
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2 szalotki
2 gruszki
łyżeczka suszonego tymianku [ale myślę, że świeży byłby jeszcze lepszy :) ]
Sos:
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
1 szklanka rosołu
2 łyżki grubo posiekanej pietruszki
sól, pieprz do smaku
1,5 łyżki mąki
1 szklanka rosołu
2 łyżki grubo posiekanej pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Nastawić piekarnik na 170 C.
- Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z solą - pół łyżeczki. Polędwiczkę umyć i oczyścić z błon, pokroić na kawałki. Każdy kawałek nacisnąć parę razy dłonią (mięso jest zbyt delikatne by je rozbijać) i posmarować pastą czosnkową, oprószyć pieprzem.
- Następnie przygotować szalotki: obrane pokroić na ćwiartki, a następnie jeszcze na pół.
- Rozgrzać na patelni oliwę z masłem, na średnim ogniu smażyć przez 5 minut polędwiczki z szalotkami, obracając co jakiś czas.
- Przełożyć mięso i szalotki do brytfanki - w trakcie tego kroku postarać się by tłuszcz pozostał na patelni :) Wstawić na 10 minut do piekarnika. Następnie pozostawić w piekarniku jeszcze przez 5 minut (mniej więcej można wyjąć, gdy sos jest gotowy)
- W tym czasie obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, oprószyć tymiankiem.
- Na tej samej patelni zarumienić gruszki (ok. 4 min, często obracając). Jeśli ze wcześniejszego smażenia nie pozostało za dużo tłuszczu, dodać 1 łyżeczkę masła. Przełożyć owoce do innego naczynia.
- Teraz sos: na patelnię włożyć masło, rozpuścić. Wyłączyć palnik. Dodać mąkę i drewnianą łyżką wymieszać dokładnie. Następnie wlać rosół i zagotować mieszając. Spróbować - w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gotować 4 minuty, pod koniec dodać pietruszkę i wymieszać.
- Układać na talerzu polędwiczki z szalotkami, gruszki i sos.
2 comments
Studnia miodu, pasieka Maszewo
OdpowiedzUsuńświetny przepis :) polędwiczki są pyszne. Często robię je też na grillu http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)