Węgierski deser - somloi galushka
niedziela, lutego 05, 2012
Gęsty sos czekoladowy, bakalie, biszkoptowe ciasto, krem waniliowy i bita śmietana - to właśnie węgierska somloi galushka. W cukierniach, które odwiedziliśmy w Budapeszcie prezentowana była zwykle w podłużnych, szklanych formach, zaraz obok tiramisu. Do podania używano łyżka do lodów - za jej pomocą na talerzy lądowały zgrabne, trójkolorowe kuleczki, polane polane czekoladą i ozdobione kleksem śmietany. Próbowaliśmy wersji zakupionej w sklepie - w lodówkach leżało przynajmniej 10 różnych pudełek z somloi galushka, ta którą wybraliśmy nie zachwyciła nas. By się przekonać, czy może być inaczej, był to pierwszy deser z "Hungarian Cookbook" (Karoly Gundel), jaki wypróbowałam. Uwaga, przepis z 1934 roku - od tej pory książka miała 45 edycji. Acha, nazwa deseru pochodzi od kształtu wykrawanego łyżką ciasta - "galushka" czyli knedle, kluski. Najlepszy jest na drugi dzień po przyrządzeniu.
Bakalie:
- 100 gr orzechów włoskich
- 80 gr rodzynek
- 7 łyżeczek rumu
- Sparz rodzynki wrzątkiem, a następnie namocz w rumie - zostaw na całą noc.
- Orzech rozgnieć na drewnianym wałkiem lub w moździerzu na drobne kawałki.
Ciasto:
- 8 dużych jajek
- 160 gr przesianej mąki
- 130 gr cukru
- 60 gr zmielonych orzechów włoskich
- 30 gr kakao, niesłodzonego
- Oddziel białka od żółtek, białka ubij na lekką pianę, powoli dodawaj cukier, do całkowitego wymieszania. Ostrożnie wmieszaj żółtka, a następnie powoli dodawaj mąkę - wymieszaj do połączenia składników i natychmiast odstaw mikser - postaraj się by masa nie opadła za bardzo przy dodawaniu ostatnich dwóch składników.
- Podziel ciasto na 3 części, do jednej dodaj i wymieszaj kakao, do drugiej orzechy, trzecia będzie bez dodatków.
- Upiecz każdą warstwę w temp. 170 C - mi zajęło to około 15 minut na każdą warstwę, użyłam blaszki 20x30.
Krem waniliowy
- 4 żółtka
- 20 gr mąki
- 20 gr mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
- 100 gr cukru
- laska wanililii
- 0,5 l mleka pełnego
Syrop:
- 125 ml rumu
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka cukru pudru
Sos czekoladowy:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 gr masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g, pokruszonej na kawałki
- 4-5 łyżek śmietanki 30 %
SKŁADANIE W CAŁOŚĆ
- 300 ml ubitej śmietanki 30% (z cukrem według upodobań)
- około 100 gr konfitury truskawkowej lub brzoskwiniowej
- Ciasto najlepiej układać w blaszce. Na spód połóż biszkopt. Nasącz 1/3 syropu, rozłóż 1/3 bakali i 1/3 kremu. Powtórz proces z kolejnym biszkoptem.
- Na trzecim, ostatnim biszkopcie, po skropieniu syropem nałóż konfiturę, a następnie bakalie i krem. Teraz możesz posypać całość kakao i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem możesz polać ciasto sosem czekoladowym i wykrawać za pomocą łyżki kulki, lub polać te kulki sosem dopiero na talerzu. Dodaj bitą śmietanę.
0 comments
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)