Bananowe muffiny z czekoladowym kapeluszem
niedziela, marca 25, 2012Proste i pyszne połączenie bananów i czekolady w muffinkach. Do czekoladowych kapeluszy użyłam gorzkiej czekolady - dla słodszych wersji można ją zastąpić mleczną lub białą.
Jak nazwa sugeruje, muffiny w kapeluszach - czyli odświętnie ubrane na podróż - są idealne, aby zabrać je na wycieczkę, np. do znajomych :)
* Do tego przepisu banany powinny być mocno dojrzałe.
Składniki (suche):
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru (można więcej dla słodszych wersji)
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 1 szkl. mleka
- 2 mocno dojrzałe banany
- 1/2 szkl. tłuszczu (olej słonecznikowy lub rozpuszczone masło/margaryna)
Składniki na kapelusze:
- 1 czekolada
- 2 łyżki masła
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki suche mieszamy razem. Banany rozdrabniamy widelcem. W osobnym naczyniu miksujemy jajko, później dodajemy mleko i tłuszcz. Dodajemy banany i mieszamy łyżką. Do suchej mieszanki wlewamy mokrą i krótko mieszamy łyżką. Nakładamy ciasto do przygotowanej blaszki lub foremek.
2. Pieczemy około 20 minut w 170 st. C (z termoobiegiem). Studzimy.
3. Roztapiamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Smarujemy babeczki za pomocą pędzelka lub łyżeczki. Posypujemy kokosem.
2 comments
Fajne, robiłam podobne ale bez kapeluszy - te rzeczywiście są odświętne;)
OdpowiedzUsuńJa też takie na niedzielę zrobię, bo strasznie lubię smak bananów i czekolady
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)