Pasta ze świeżym szpinakiem i pomidorkami
sobota, lipca 07, 2012
Właściwie to chyba bardziej przepis na świeżą sałatkę z makaronem - składników jest na tyle dużo, że sam makaron zszedł, schował się nawet na zdjęciu na drugi plan. Ale tak lubimy. Dużo, dużo dobrych dodatków :)
O orzechach - na talerzy wylądowały zrumienione orzeszki ziemne (te bez soli), bo były "na stanie", ale sądzę, że lepiej użyć orzeszków piniowych lub włoskich.
Składniki (na 2 osoby):
- 2 porcje makaronu spaghetti (lub penne)
- 4 spore garście świeżego szpinaku
- 6 pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 2 łyżki masła
- pół szklanki pokrojonego chudego boczku
- pół szklanki pokrojonego/pokruszonego ulubionego sera pleśniowego
- świeżo mielony/tłuczony pieprz
- sól
- inne zioła do smaku
Wykonanie:
- Makaron gotować al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy, następnie odlać wodę pozostawiając z niej 3 łyżki.
- Zrumienić orzechy na suchej patelni, odłożyć.
- Pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki.
- Szalotkę, czosnek, drobno posiekać, razem z boczkiem zeszklić na maśle. Dodać opłukany szpinak i 3 łyżki wody, smażyć całość mieszając ok 5 min. Dodać makaron i pomidory, wymieszać.
- Przełożyć na talerze, posypać serem, orzechami, pieprzem, ziołami.
0 comments
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)