Clafoutis - deser na lato
czwartek, sierpnia 16, 2012
To deser o uroczym przezwisku "zakalec". Jakby popatrzeć na składniki, to pieczemy takie zmodyfikowane ciasto na naleśniki - z dodatkiem stopionego masła, skórki z cytryny i wanilii - dlatego konsystencja po upieczeniu może Wam trochę przypominać zakalec - ale bynajmniej zakalcem nie jest. Wspaniały tradycyjny francuski wypiek na rodzinny obiad czy podwieczorek - najlepszy jeszcze lekko ciepły, z kleksem bitej śmietany, jogurtu lub z lodami.
Clafoutis wywodzi się z francuskiego regionu Limousin, a sama nazwa pochodzi od clafotís, od czasownika clafir, co oznacza "wypełnić" (w domyśle: "ciasto z wiśniami").
Piekłam clafoutis z wiśniami, malinami, porzeczkami i z czereśniami. Każdy wychodził pyszny, ale najlepiej komponują się te kwaśniejsze owoce. W kolejce do dalszych testów czekają śliwki.
Przepis Raymonda Blanc z "Łatwej kuchni francuskiej BBC" (wypróbowałam z niej już 90% przepisów - na blogu np. ten - i każdy jest doskonały w swej prostocie).
Clafoutis z wiśniami
Składniki:
owoce:
500 gr wydrylowanych wiśni (lub innych owoców: malin, borówek, czereśni)
2 łyżki cukru
2 łyżki wiśniaku lub wódki z owoców (ale porto sprawdza się równie dobrze)
ciasto:
100 gr mąki
150 ml mleka (używam 3,2 %)
150 ml śmietany kremówki
75 gr masła
3 duże jajka
1 żółtko
6 łyżek cukru
szczypta soli
drobno starta skórka z jednej cytryny
wanilia - kilka kropel ekstraktu lub pół wydrążonej laski
oraz do przygotowania formy:
10 gr roztopionego masła
3 łyżki cukru
Wykonanie:
- Owoce wymieszać z cukrem i alkoholem, odstawić na 2 godziny. Można odstawić na dłużej, czasem wkładam na noc do lodówki.
- Żaroodporne naczynie o średnicy ok. 20 cm i głębokości ok. 5 cm wysmarować masłem i posypać cukrem równo po całej powierzchni (w ten sposób powstanie smaczna skórka).
- W dużej misce zmieszać mąkę i sól, tworząc na środku wgłębienie na jajka, żółtko, skórkę z cytryny, wanilię. Delikatnie ubić trzepaczką na gładką masę. Dodać mleko i śmietankę, wymieszać.
- Stopić masło, dodać do ciasta i wymieszać.
- Dodać owoce (według uznania wraz z wytworzonym przez nie sokiem lub bez - ja zwykle trochę go odlewam, wtedy ciasto nie barwi się np. na różowo w przypadku wiśni), a następnie wlać wszystko do przygotowanego żaroodpornego naczynia i piec w temp. 180 C przez 30-35 min. Lekko posypać cukrem pudrem i podawać ciepłe.
** należy pamiętać, że proporcje cukru w przepisie są na średnio słodkie ciasto jeśli chodzi o wiśnie (przy założeniu, że dosłodzimy jeszcze np. cukrem pudrem) - w pozostałych przypadkach ilość można zmniejszyć
wszystko jest lepsze z lodami ;-)
3 comments
Cóż za pyszności. Uwielbiam ciasta z wiśniami. Zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńa ja lubie takie 'zakalce'! :D
OdpowiedzUsuńciasto w kropki.. owocowe:))
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)