Kremowe risotto z kurkami
czwartek, sierpnia 23, 2012
Lokalne sklepy wreszcie obrodziły kurkami :) chciałoby się udać na prawdziwe grzybobranie z lasem, wypatrywaniem, szeleszczeniem liśćmi, samodzielnym wyrywaniem-odcinaniem - ale samodzielne zakupione kurki można zatopić w kremowym, maślanym risotto równie dobrze.
Robiłabym risotto na różne sposoby zdecydowanie częściej, gdyby nie było tak absorbujące: prawie cały czas należy je mieszać (raz próbowałam przyspieszyć proces, ale efekt pominę milczeniem). Za to smak wynagradza zdecydowanie uparte stanie z łyżą nad strażą rondla. Tak więc należy uzbroić się w cierpliwość, włączyć dobre radio i mieszać :)
Składniki (2 do 3 porcji):
- 1 szklanka ryżu do risotto (arborio, carnaroli)
- 2 szklanki kurek, opłukane, większe grzyby pocięte
- 2 małe szalotki lub 1 duża, posiekane w kostkę
- 2,5 gorącego szklanki bulionu (ponieważ wyszedł dość słony, nie doprawiałam już dania solą)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz świeżo mielony/tłuczony
- pół szklanki siekanej pietruszki
- pół szklanki tartego parmezanu/grana padano/innego twardego sera
+ dodatki w zależności od upodobań: posiekane orzechy włoskie lub suszone pomidory
Wykonanie:
- Rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła, wrzucić szalotkę i zeszklić (opcjonalnie można dodać ząbek czosnku, ale ja wolę bez ;)
- Dodać 1 łyżkę masła i wsypać ryż, mieszając smażyć na małym ogniu przez około 5 min.
- Wlać odrobinę bulionu (4-5 łyżek), poczekać aż się wchłonie (mieszając).
- Stopniowo dodawać pozostały bulion, zawsze czekając aż poprzednia część się wchłonie, gdy zużyjemy mniej więcej połowę bulionu dodajemy kurki - cały czas często mieszać (aż ryż stanie się miękki - zwykle trwa to około 25-30 minut, pod koniec smażenia trzeba szczególnie uważać, by nie przypalić dania).
- Dodać śmietanę, parmezan, masło, szybo wymieszać i zestawić z ognia.
- Doprawić pietruszką, pieprzem, orzechami lub suszonymi pomidorami (lub oboma :)
3 comments
kurki, kurki ♥
OdpowiedzUsuńKocham kurki, najczęściej robię z cebulą, makaronem i pietruszką, ale w tej wersji też wyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńApetyczny przepis na risotto, jak i wiele innych!
OdpowiedzUsuńNie chciałabyś dodać swojego bloga na znajdzprzepisy.pl ?
Pozdrawiam,
Magdalena :)
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)