Świąteczne trufle - na prezent
niedziela, grudnia 16, 2012
Od dobrych paru lat nie ma słodkości, które bardziej kojarzyły by mi się z atmosferą świąt Bożego Narodzenia niż czekoladowe trufle. Są dokładnie takie jak święta: wyjątkowe, kuszące zapachem (/zapachami), no i trzeba na nie trochę poczekać.
Eleganckie pudełko domowych trufli ucieszy każdego amatora słodkości :) Bombonierka z tego przepisu (modyfikacja bazy stąd) będzie o smaku amaretto, z dodatkami migdałów, kokosu, czekolady i maku.
Jedna uwaga: nie dajcie się zwieść zdjęciu - dla tak eleganckiego efektu trzeba się nieźle pobrudzić :) Mój warsztat pracy rozłożony był na stole, ale po zamknięciu wytwórni kakao i cukier puder znaleźć można było w całej kuchni.
Składniki (na około 42 czekoladki):
220 gr ciemniej czekolady (jak najwyższa zawartość kakao, ponad 60%)
3 łyżki masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
100 ml śmietanki 30%
3 łyżki likieru amaretto
odrobina wanilli (proszek lub esencja)
Do obtaczania:
- kokos
- drobne wiórki z białej czekolady
- kakao (niesłodzone)
- płatki migdałów (połamane, jeśli są duże)
- mak (użyłam gotowego mielonego)
- cukier puder
Wykonanie:
1. połamać, posiekać czekoladę jak najdrobniej, przełożyć do miski
2. zagotować śmietankę
3. przelać śmietankę do miski z czekoladą, dodać pozostałe składniki i za pomocą rózgi ucierać do uzyskania aksamitnej masy
4. przelać (najlepiej) do prostokątnego naczynia (większa i płytsza powierzchnia do zastygnięcia = lepsze modelowanie trufelków później)
5. odstawić do lodówki na kilka godzin, można na noc
6. formować za pomocą małej łyżeczki i rąk lub dwóch łyżeczek okrągłe kulki, obtaczać w wybranym składniku, układać w papierkach
* warto przygotować papier kuchenny lub ściereczki - przydadzą się, by nie zabrudzić papierków i nie pomieszać składników do obtaczania :)
7. gotowe czekoladki odstawić do lodówki na kilka godzin
Spokojnych przygotowań, udanych wypieków, nowych smaków i miłych niespodzianek ...
6 comments
są mega efektowne:) za taki prezent bym się nie pogniewała:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo profesjonalnie:)
OdpowiedzUsuńsuper, koniecznie zrobię!
OdpowiedzUsuńSzanowni Państwo!
OdpowiedzUsuńJestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.
Cudownie wyglądają te trufle, chętnie bym ich spróbowała.
OdpowiedzUsuńTe z płatkami migdałowymi wyglądają super, ale ja mam inny pomysł na prezent ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)