Red Velvet Cake (wersja PINKy)
niedziela, lutego 17, 2013
Pierwsze podejście do słynnego czerwonego tortu - zakończone remisem. Ja vs. tort 1:1. Spody upiekły się idealnie, a przepis na krem z serka mascarpone od tej pory dołączam do absolutnie ulubionych - nie jest ani słodki, ani za "ciężki" w smaku. Przekładanie, dzięki temu, że ciasto przeleżało w lodówce całą noc i "zwarło" strukturę, też nie było trudne. Tylko ten kolor, jakiś taki mało czerwony... Zamiast dramatycznego połączenia czerwieni z bielą uzyskałam ... różowy. Przynajmniej był to głęboki odcień różu... No cóż, barwnik barwnikowi nie równy. Na pewno wypróbuję ten przepis jeszcze nie raz - już z innym barwnikiem - i mam nadzieję wtedy wymienić zdjęcia :)
Tymczasem polecam torcik na każdą, nie tylko walentynkową okazję, jako miłą alternatywę dla tradycyjnych tortów z biszkoptem i masą maślaną. Krem można wykorzystać też np. w dekorowaniu muffinek czy na wierzch ciasta marchewkowego. Doskonale wyjada się go też łyżeczką :-) z owocami lub bez. Przepis, lekko zmodyfikowany (krem), pochodzi ze strony Joy of Baking.
Okruszki (czyli dekoracja) powstały z resztek po zrównaniu spodów do jednakowej grubości |
Wykonanie - ciasto:
1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni (z termoobiegiem), dwie średnie, okrągłe foremki (23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W misce wymieszać razem mąkę (przesianą), sól i kakao.
3. W drugim, dużym naczyniu zmiksować masło na krem (1-2 min). Dodać cukier, zmiksować do połączenia (2-3 min). Dodać kolejno jajka, a następnie wanilię - zmiksować na jednolitą masę.
4. Połączyć maślankę z barwnikiem, wymieszać.
5. Przestawić mikser na najwolniejsze obroty, porcjami dodawać na przemian mąkę i miksturę z maślanki, zaczynając i kończąc na mące (3-4 porcje).
6. (to moja ulubiona część) W szklance połączyć ocet i sodę oczyszczoną. Odczekać chwilę, aż mikstura przestanie bulgotać i szybko dodać ją do ciasta. Wymieszać całość.
7. Podzielić szybko masę między dwie blaszki. Wyrównać wierzch. Piec ok. 25-30 min. - aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.
8. Studzić placki w blaszkach ok. 10 min., następnie przykryć blaszkę deską/drucianą podstawką i szybko odwrócić. Placek powinien wylądować na desce :) Zostawić placki do całkowitego ostudzenia na desce, a następnie owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki co najmniej na godzinę (lub na noc) - dzięki temu masa będzie łatwiej przylegać do ciasta.
Wykonanie - krem:
1. Zmiksować serek i mascarpone do połączenia. Dodać wanilię i cukier puder.
2. W osobnych naczyniach ubić dwa rodzaje śmietanki. Dodać do masy z serka - najpierw 36% i wymieszać dokładnie. Następnie w kilku porcjach dodać ubitą śmietankę 30% - wymieszać delikatnie (by masa zachowała puszystość).
Składanie w całość:
1. Przekroić każdy blat na dwie równe części.
2. Przełożyć każdy placek kremem. Posmarować wierzch i boki tortu, wyrównać. Można ozdobić kokosem lub okruszkami pozostałym z wyrównania blatów.
P.S. Ciasto dobrze znosi przechowywanie w lodówce - zostało złożone w środę, jest niedziela i dalej smakuje idealnie :) Ale wątpię by dotrwało do poniedziałku..
5 comments
wygląda prześwietnie!*_*
OdpowiedzUsuńrewelacyjny tort :)
OdpowiedzUsuńTo jeden z tych wypieków, który koniecznie chcę wypróbować!:) Wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Jest wspaniały, dziś zrobiłam go na urodziny męża z Pani przepisu i wyszedł wyśmienity, od dziś to mój ulubiony tort;)
OdpowiedzUsuń@ Małgorzata Szymańska - bardzo się cieszę! To również jeden z moich ulubionych tortów ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)