Serniczki z białą czekoladą i świeżymi owocami na ciasteczkach Oreo

niedziela, lipca 21, 2013



Serniczki na ciemnych ciasteczkach zadebiutowały przedwczoraj - z 24 ciastek do wczoraj zostały tylko dwa. Dziś to już tylko wpis na blogu po tym udanym debiucie :-) Idea pojedynczych deserów świetnie sprawdza się na przyjęciach. Ciasteczka Oreo tworzą miękki spód, a delikatny sernik waniliowy dopełniają świeże owoce. 



Porcja na dwa lub trzy kęsy czyli  akurat. I jeszcze nie ma problemu z dzieleniem blaszki placka. Robi się szybko, piecze niedługo, trzeba tylko poczekać aż dojdą do siebie w lodówce - najlepiej zostawić je tam na noc. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis!





Serniczki z białą czekoladą i świeżymi owocami na ciasteczkach Oreo

Składniki (na 24 serniczki):

  • 1 kg zmielonego sera (użyłam "wiaderka", jeśli będziesz mielić ser, dodaj później do niego około pół szklanki śmietanki 30%)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 biała czekolada (100 g)
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 24 całe ciastka Oreo (lub podobnych) oraz (opcjonalnie) kilka pokruszonych
  • opcjonalnie garść płatków migdałowych lub żurawin


do podania: świeże owoce, bita śmietana lub krem waniliowy (użyłam kremu z tego przepisu)


Wykonanie:

1. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami, w każdej papilotce ułóż jedno ciasteczko.
2. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę z śmietanką 30%.
3. Ubij mikserem cukier z jajkami (około 3 minuty).
4. Porcjami dodawaj ser, a następnie stopioną czekoladę, mąkę kukurydzianą sól i wanilię.
5. Nałóż masę serową do papilotek, prawie po brzegi (w trakcie pieczenia zacznie rosnąć, ale stygnąc opadnie).
6. Ułóż na wierzchu pokruszone ciasteczka lub migdały lub żurawinę, lekko dociśnij (żeby masa je przykryła).
7. Piecz w temperaturze 140 C około 20-25 minut (Idealnie byłoby uchwycić moment, gdy masa już się zsiadła, a brzegi nie zaczęły się rumienić. Ale jak się zarumienią to nic nie szkodzi, też są pyszne ;-))
8. Jeszcze ciepłe wyjmij z foremki i wystudź na kratce, a następnie odłóż do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc.
9. Ściągnij papilotki przed podaniem, każdy serniczek udekoruj bitą śmietaną lub kremem oraz posyp owocami. Maliny, borówki, pokrojone brzoskwinie sprawdzą się świetnie!















Zobacz także

1 comments

  1. Wyglądają prześlicznie :) Uwielbiam mini serniczki - mają w sobie jakiś specjalny urok :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty