Figa z makiem - wytrawne ciasteczka z makiem i parmezanem
niedziela, września 15, 2013
Figa doskonale pasuje do maku. Baa, figa z makiem doskonale nadaje się na żartobliwy prezent ;-) Kruche, wytrawne ciasteczka z parmezanem i makiem są idealne w zestawieniu ze świeżymi, miękkimi figami. I może jeszcze lampką wina. Ciasto można zrobić wcześniej, zostawiając na noc w lodówce. Można je też mrozić - wyjąć, gdy będzie potrzebne. Ciasteczka nie zawierają przypraw - smak nada im ser, najlepiej własnoręcznie starty parmezan lub grana padano.
Składniki
(około 30 małych ciasteczek)
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g zimnego masła
- 100 g parmezanu, startego
- 3 łyżki maku + drugie tyle do obtoczenia ciasta
- 1 duże żółtko
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
1. Na stolnicy posiekać drobno masło z przesianą mąką, dodać parmezan i wymieszać.
2. Żółtko połączyć w garnuszku z wodą, dodać do mąki, zagnieść szybko do połączenia składników.
3. Uformować z ciasta wałek (ok. 20 cm), wysypać na stolnicę mak i obtoczyć, dociskając, wałek w ziarnach.
4. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny (- albo na noc).
5. Odwinąć ciasto z folii i pociąć na plasterki o grubości ok. 1 cm. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec około 15 min w temperaturze 170 C - aż się lekko zarumienią.
6. Wystudzić na kratce i podawać ze świeżymi figami :-)
0 comments
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)