Figi w miodzie z jogurtem - błyskawiczny deser!
poniedziałek, września 23, 2013
Składniki na 2 porcje:
- 4 figi pokrojone w ósemki
- 2 łyżki miodu
- garść migdałów, pokruszonych
- dwie szczypty cynamonu
- 1,5 szklanki jogurtu greckiego, zimnego
- (opcjonalnie) łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
Wykonanie:
- Jogurt (ze skórką pomarańczową, jeśli ją dodajemy) wymieszać rózgą lub łyżką, by miał kremową konsystencję.
- Miód rozgrzać w rondelku, dodać szczyptę cynamonu i figi, smażyć 2-3 minuty, delikatnie przewracając figi drewnianą łyżką (by się nie rozpadły, o co nie trudno w przypadku dojrzałych sztuk). Odstawić na 5 minut.
- Uprażyć migdały na suchej, rozgrzanej uprzednio patelni.
- Układać w szklance jogurt, figi, migdały - wyszło mi po dwie warstwy na pucharek. Posypać cynamonem i podawać.
I jeszcze wspomnienie wakacji: kilo lepkiego, figowego szczęścia z Czarnogóry. Nic się nie może równać smakiem fidze kupionej od staruszka z przydrożnego straganu, umytej wodą mineralną z butelki i brudzącej palce lepkim miąższem. Może nie wyglądają najpiękniej, ale smakowały lepiej niż wszystkie figi, które miałam okazję do tej pory zakupić w sklepie ;-)
Przepis dodaję do akcji:
1 comments
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)