Delikatne ciasteczka dyniowe z kremem - Lubelski Kociołek
sobota, października 05, 2013
Delikatne ciasteczka dyniowe z kremem
Składniki:
na ciasteczka:
- szklanka masła (ok. 220 g - temp. pokojowa)
- szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 szklanki + łyżka mąki
- 1 szklanka dyniowego puree
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka sody do pieczenia
- łyżeczka esencji waniliowej
- niepełna łyżeczka cynamonu
- niepełna łyżeczka gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 150 ml śmietanki 30%, zimnej, z lodówki
- 150 g śmietankowego serka (wzięłam taki w kostce)
- cukier puder do smaku (wzięłam 3 łyżki)
- opcjonalnie: cukier, orzechy
Wykonanie:
1. Masło ubić krótko mikserem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową, zmiksować do połączenia składników.
2. Dodać jajko i esencję waniliową, zmiksować.
3. Dodać puree z dyni, zmiksować do połączenia składników, a następnie dodawać porcjami mąkę. Ostatnie porcje być może lepiej będzie wymieszać drewnianą łyżką (przynajmniej jeśli chodzi o mój mikser, tak było :))
4. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, za pomocą dwóch łyżeczek układać porcje ciasta wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, w równych odstępach, ponieważ w trackie pieczenia "spłaszczą się". Można do pieczenia użyć blachy do muffinek wyłożonej małymi kawałkami papieru do pieczenia na dnie lub formować porcje ciasta bardziej na płasko - na zdjęciu widać ciastka pieczone w ten potrójny sposób.
5. Piec około 10-12 minut w temperaturze 165 stopni C - powinny być złoto-brązowe (bardziej złoto :)).
6. Odstawić do wystygnięcia na kratkę.
7. KREM: ubić śmietankę na sztywno. W osobnym naczyniu ubić serek z cukrem pudrem. Porcjami dodawać śmietankę do serka, ubijając.
8. Nałożyć krem na ciastka, podawać. Można oprószyć cynamonem lub posypać orzechami.
Tutaj widać moje 3 sposoby pieczenia - te pieczone w blaszce na muffinki, trochę przypominają babeczki |
A to pozostałe bardzo udane pomysły w ramach Lubelskiego Kociołka:
Karolina - Sto kolorów kuchni
Dorota - Sierotka maRysia w kuchni
Marta - Niebieska Pistacja
Ania - Przyprawmnie
Gosia
Edyta - Pasja Smaku
Gosia- Jedz i smakuj
Agnieszka -Wiosenka27
A jeśli ktoś ciekawy jest jak dzisiaj było w Lublinie (poza tym, że smacznie biorąc pod uwagę powyższe przepisy), to załączam pocztówki z Wieży Trynitarskiej:
3 comments
Ciastka pychotkowe!!! Wyglądają jak kruche, ale w rzeczywistości są miękkie jak gąbka :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że wiele z nas postawiło na ciasto z dynią. Super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)