Dyniowe bułeczki (Pumpkin Scones)
niedziela, października 20, 2013
Scones lubimy głównie za to, że robią się szybko. Świeże, kruche bułeczki na niedzielne śniadanie - tak to ten przepis :-) (albo ten wcześniejszy) A dyniowe scones lubimy jeszcze za to, że dają nam pretekst do otworzenia kolejnego słoiczka śliwkowych powideł (w tym roku śliwowe powidła smakują nam wyjątkowo i wątpię by którykolwiek słoiczek dotrwał do grudnia..). I jeszcze za piękny kolor i lekko korzenny zapach.
Z przepisem, będącym luźną adaptacją przytoczonego linku i inspiracji z pinterest, wiąże się anegdotka, mówiąca wiele o tym, jak przydatny jest inżynier w kuchni :
A: Jak kubek to jedna i trzy czwarte szklanki, a potrzebuje dać trzy czwarte kubka to ile to będzie szklanek?
M: Dwadzieścia jeden szesnastych.
A: (...)
Dyniowe bułeczki (Pumpkin Scones)
8 bułeczekSkładniki:
suche:
- 3 szklanki mąki pszennej ( + trochę mąki do zagniatania ciasta)
- 120 g masła (zimne)
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- po pół łyżeczki: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/3 szklanki maślanki
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki mleka
- opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru zmieszane z odrobiną cynamonu
Wykonanie:
- W misce zmieszaj suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj składniki mokre.
- Dodaj do suchych składników masło pokrojone na drobne kawałki, wymieszaj i zagnieć, aż będzie przypominać luźną kruszonkę.
- Dodaj mokre składniki, wymieszaj do połączenia składników, przełóż na posypaną mąką stolnicę, zagnieć kilka razy. Uformuj okrąg (mniej więcej o średnicy małej tortownicy), za pomocą noża obsypanego mąką potnij go na 8 części. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Połącz jajko z mlekiem, pędzelkiem posmaruj bułeczki, ewentualnie posyp cukrem.
- Piecz około 25 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem będą szybciej), aż będą złote.
- Najlepsze jeszcze ciepłe, z masłem i powidłami śliwkowymi :) albo serkiem waniliowym, bitą śmietaną, smażonymi jabłkami, dżemem...
Inne przepisy z dynią na blogu
1 comments
I od razu wszystko wiadomo :D
OdpowiedzUsuńCudne te sconki, musiały być pyszne :)
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)