Dyniowe bułeczki (Pumpkin Scones)

niedziela, października 20, 2013


Scones lubimy głównie za to, że robią się szybko.  Świeże, kruche bułeczki na niedzielne śniadanie - tak to ten przepis :-)  (albo ten wcześniejszy) A dyniowe scones lubimy jeszcze za to, że dają nam  pretekst do otworzenia kolejnego słoiczka śliwkowych powideł (w tym roku śliwowe powidła smakują nam wyjątkowo i wątpię by którykolwiek słoiczek dotrwał do grudnia..). I jeszcze za piękny kolor i lekko korzenny zapach. 




Z przepisem, będącym luźną adaptacją przytoczonego linku i inspiracji z pinterest, wiąże się anegdotka, mówiąca wiele o tym, jak przydatny jest inżynier w kuchni :
A: Jak kubek to jedna i trzy czwarte szklanki, a potrzebuje dać trzy czwarte kubka to ile to będzie szklanek?
M: Dwadzieścia jeden szesnastych.
A: (...)



Dyniowe bułeczki (Pumpkin Scones) 

8 bułeczek

Składniki:

suche:
  •  3 szklanki mąki pszennej ( + trochę mąki do zagniatania ciasta)
  •  120 g masła (zimne) 
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • po pół łyżeczki: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej 
 mokre:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/3 szklanki maślanki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii 
do posmarowania:
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki mleka
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru zmieszane z odrobiną cynamonu

Wykonanie:
  1. W misce zmieszaj suche składniki. 
  2. W drugiej misce zmieszaj składniki mokre.  
  3. Dodaj do suchych składników masło pokrojone na drobne kawałki, wymieszaj i zagnieć, aż będzie przypominać luźną kruszonkę. 
  4. Dodaj mokre składniki, wymieszaj do połączenia składników, przełóż na posypaną mąką stolnicę, zagnieć kilka razy. Uformuj okrąg (mniej więcej o średnicy małej tortownicy), za pomocą noża obsypanego mąką potnij go na 8 części. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Połącz jajko z mlekiem, pędzelkiem posmaruj bułeczki, ewentualnie posyp cukrem.
  6. Piecz około 25 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem będą szybciej), aż będą złote.
  7. Najlepsze jeszcze ciepłe, z masłem i powidłami śliwkowymi :) albo serkiem waniliowym, bitą śmietaną, smażonymi jabłkami, dżemem...







Inne przepisy z dynią na blogu

Zobacz także

1 comments

  1. I od razu wszystko wiadomo :D
    Cudne te sconki, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty