Dyniowe racuszki z cynamonową kruszonką (Pumpkin pancakes!)
środa, października 09, 2013
Pumpkin pancakes jednogłośnie zostały nominowane do dyniowych odkryć tej jesieni! A jako szczęśliwie obdarowana o wiele za dużą - jak na potrzeby dwóch osób - dynią zdążyłam już wypróbować całkiem sporo przepisów. Od syropu do pumpkin latte (ale jeszcze muszę popracować nad ostateczną formułą), przez ostatnie dyniowe ciasteczka z Lubelskiego Kociołka, do makaronów i sałatek z pieczoną dynią w różnych konfiguracjach. Tylko zupy z dyni jeszcze nie było (M. wprowadził dyniową prohibicję w tym zakresie - nie lubi i tyle!). Wracając do tego przepisu: wystarczy niecała szklanka dyniowego puree (by je uzyskać, po prostu miksuję blenderem upieczoną dynię) i racuszki zyskują na kolorze i smaku. Cynamonowa kruszonka sprawia, że właściwie można już zrezygnować z masła na wierzchu (można, ale nie trzeba - jak mawiała Julia Child z masłem wszystko jest lepsze). Inspiracja z tego bloga (klik).
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g masła, zimnego, startego na tarce
- 1 szklanka mąki + dwie łyżki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki imbiru
- 3/4 szklanki mleka (użyłam 3,2%)
- 3/4 szklanki dyniowego puree
- 1 jajko (L)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
(Bo masła nigdy za dużo!) |
1 comments
Racuszki wyglądają smakowicie i fajne słoneczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)