Pirojki (Piroshki) - z farszem ziemniaczanym

niedziela, października 13, 2013

Mam kłopot z przyporządkowaniem tego dania do odpowiedniej kategorii. Lepi się je jak pierogi, smaży jak placki, a w smaku przypominają bułeczki. Pirojki (Piroshki) to rosyjski przepis, ale przecież ta kuchnia przenika się z naszą, ukraińską, litewską, białoruską... Dla mnie kuchnia dwóch światów: najlepszego kawioru i właśnie pirojków sprzedawanych na targach lub dworcach przez otulone w chusty babuszki. Samo ciasto w tym przepisie robi się na bazie sody i maślanki - na tegorocznym lubelskim Festiwalu Smaku próbowałam Proziaków (pisałam tu już, że uwielbiam tą nazwę! :-)) z identycznych składników, ale bez farszu i określanych jako specjalność właśnie nasza, lubelska. Tak więc zachęcam do wypróbowania "naszej" specjalności wschodniej:  pirojków z farszem ziemniaczanym.  Można do niego dodać trochę ugotowanego mięsa.





Pirojki (Piroshki) - z farszem ziemniaczanym 
(z porcji wyszło 13 bułeczek)

Składniki na ciasto:
  • szklanka maślanki (w temp. pokojowej)
  • niecała łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2,5 do 3 szklanek mąki pszennej (tyle aby zagnieść elastyczne ciasto)

Składniki na farsz:
  • 4 duże ugotowane ziemniaki (najlepiej ugotowane poprzedniego dnia)
  • 3 łyżki drobno siekanego koperku 
  • 1 duża cebula 
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: drobno posiekane, pieczone lub gotowane mięso (około szklanki)
+ olej do smażenia 


Do podania:
  • sos czosnkowy (gęsty jogurt naturalny, czosnek, sól, odrobinę majonezu)
  • pikle, ogórki konserwowe, grzyby marynowane, sałatka z kiszonej kapusty etc.

Wykonanie:
  1. Przygotuj farsz: zmiel lub utucz ziemniaki na puree (użyłam maszynki do mięsa, by puree było bardzo gładkie). Cebulę posiekaj drobno i usmaż na złoty kolor. Dodaj do ziemniaków wraz z koperkiem, solą i pieprzem - wymieszaj.
  2. W dużej misce wymieszaj maślankę z solą i sodą. Dodaj mąkę, wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto (ja robię to w misce, ale może komuś wygonie będzie użyć stonicy) . Przykryj ścierką lub zawiń w folię spożywczą, by nie wysychało. 
  3. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj okrąg, nałóż łyżkę farszu na środek, zlep brzegi formując mniej owalny kształt. Spłaszcz delikatnie każdą pirojkę. Gotowe trzymaj pod ściereczką (by nie wysychały).
  4. Rozgrzej olej na patelce (użyłam 1/3 szklanki oleju na dużą patelnię), smaż pirojki na średnim ogniu na jasnobrązowy kolor. Odsącz na papierze.
  5. Najlepiej smakują ciepłe ;-)


lekko spłaszczone pirojki
mimo dość sporej ilości oleju do smażenia, pirojki nie są tłuste

podane z sosem czosnkowym 

najlepsze na ciepło! 

nieskomplikowany, sobotni obiad  :-)



*** 
Na podstawie przepisu z bloga Lea's cooking 
***


Przepis dodaję do akcji:

Zobacz także

6 comments

  1. jadłam kiedyś takie coś na dworcu w Tarnopolu ale z różnym nadzieniem były ser, ziemniaki, mięso lub chyba kapusta kiszona - pyszne były a teraz będę mogła zrobić je sama ;-) ale czad!

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie są żadne piroJki!
    Co to w ogóle za słowo "pirojki"???
    W jakim to języku???
    To są "pi - ro - Ż - ki" z akcentem stawianym na ostatniej sylabie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak zostało zaznaczone w poście, obydwie nazwy przedstawiam za autorką bloga, rodowitą Rosjanką zresztą, stąd zachowana pisownia :) Jeśli nie amerykański odpowiednik to może piroshki? :-)

      Usuń
  3. mniam,pychota-to takie ruskie pierogi smazone...

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, planuję wykonanie. Można zastąpić maślankę kefirem? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty