Migdałowe jabłka pieczone w ... pombrero

środa, lutego 19, 2014



Ponadczasowy klasyk w wersji bez cynamonu - nie wiem jak u Was, ale u mnie do tej  pory cynamon zawsze w tym zestawie był. Migdały spisują się też wspaniale, ale najlepiej spisują się ... pombrero! Małe, gliniane  naczynko specjalnie dla zapiekania jabłek.  Oryginalną nazwę wymyślił M. startując kiedyś nawet w konkursie na nią. Inspiracja powstała od kształtu (sombrero) i przeznaczenia (pomme - fr. jabłko). Pombrrrerro!



Jabłka nadziewane są domową pastą migdałową - robi się ją szybko i może mieć wiele zastosowań (jeśli wszystko nie zużyjemy do jabłek). Można nią nadziewać nie tylko owoce, ale i naleśniki czy użyć jako nadzienia do ciasta. 



Pieczone jabłka z nadzieniem migdałowym 


Składniki:
 na dwa pombrero czyli dla dwóch osób:

  • 2 jabłka
  • około 6 łyżek pasty migdałowej (przepis poniżej)
  • 2 łyżeczki masła, zimnego (wiórki)
  • 4 suszone morele (zalać wcześniej wrzątkiem i odstawić na kilka godzin do spęcznienia)
  • 2 łyżki płatków migdałowych 
  • 2 łyżeczki dobrych konfitur wiśniowych
  • kieliszek amaretto (opcjonalnie)
  • 2 wiśnie lub czereśnie (koktajlowe)

Wykonanie:
1.  Jabłka umyć, wydrążyć ostrym nożem środek, usuwając gniazda nasienne. Umieścić w naczyniu.
2.  Morele pokroić, wymieszać z pastą migdałową.
3. Nałożyć do jabłek łyżkę masy migdałowej, a następnie konfiturę i pozostałą część masy. (nic się nie stanie, jeśli będzie "z czubkiem"). Można skropić amaretto. Na wierzchu ułożyć masło.
4. Piec około 30 minut w temperaturze 175 C.  Po wyjęciu ozdobić wiśnią, posypąć płatkami migdałowymi.
Gotowe :)
'


Składniki na pastę migdałową:

  • 3/4 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • kilka kropel olejku migdałowego 
  • 1 łyżeczka amaretto (opcjonalnie)
Wykonanie: 
Wymieszać dokładnie mąkę migdałową, cukier i białko na gładką pastę. Dodać olejek i alkohol, wymieszać raz jeszcze. 


Przechowywanie:   w lodówce, w szczelnym pojemniku.
Inne zastosowanie:  dodatek do lukru, polewy, móże być jednym ze składników w ciastach ucieranych lub nadzieniem do muffinków z tzw. niepodzianką w środku.


                                                      Pombrero z Lwendowej Farmy:


Zobacz także

0 comments

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty