Migdałowe jabłka pieczone w ... pombrero
środa, lutego 19, 2014
Ponadczasowy klasyk w wersji bez cynamonu - nie wiem jak u Was, ale u mnie do tej pory cynamon zawsze w tym zestawie był. Migdały spisują się też wspaniale, ale najlepiej spisują się ... pombrero! Małe, gliniane naczynko specjalnie dla zapiekania jabłek. Oryginalną nazwę wymyślił M. startując kiedyś nawet w konkursie na nią. Inspiracja powstała od kształtu (sombrero) i przeznaczenia (pomme - fr. jabłko). Pombrrrerro!
Jabłka nadziewane są domową pastą migdałową - robi się ją szybko i może mieć wiele zastosowań (jeśli wszystko nie zużyjemy do jabłek). Można nią nadziewać nie tylko owoce, ale i naleśniki czy użyć jako nadzienia do ciasta.
Pieczone jabłka z nadzieniem migdałowym
Składniki:
na dwa pombrero czyli dla dwóch osób:
- 2 jabłka
- około 6 łyżek pasty migdałowej (przepis poniżej)
- 2 łyżeczki masła, zimnego (wiórki)
- 4 suszone morele (zalać wcześniej wrzątkiem i odstawić na kilka godzin do spęcznienia)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżeczki dobrych konfitur wiśniowych
- kieliszek amaretto (opcjonalnie)
- 2 wiśnie lub czereśnie (koktajlowe)
Wykonanie:
1. Jabłka umyć, wydrążyć ostrym nożem środek, usuwając gniazda nasienne. Umieścić w naczyniu.
2. Morele pokroić, wymieszać z pastą migdałową.
3. Nałożyć do jabłek łyżkę masy migdałowej, a następnie konfiturę i pozostałą część masy. (nic się nie stanie, jeśli będzie "z czubkiem"). Można skropić amaretto. Na wierzchu ułożyć masło.
4. Piec około 30 minut w temperaturze 175 C. Po wyjęciu ozdobić wiśnią, posypąć płatkami migdałowymi.
Gotowe :)
'
- 3/4 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżeczka amaretto (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wymieszać dokładnie mąkę migdałową, cukier i białko na gładką pastę. Dodać olejek i alkohol, wymieszać raz jeszcze.
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnym pojemniku.
Inne zastosowanie: dodatek do lukru, polewy, móże być jednym ze składników w ciastach ucieranych lub nadzieniem do muffinków z tzw. niepodzianką w środku.
Pombrero z Lwendowej Farmy:
0 comments
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)