Brownie na Guinnessie z solonym sosem karmelowym
niedziela, maja 18, 2014
Ten przepis trochę czekał na publikację. Od listopada, czyli od momentu powrotu z Irlandii, która zaowocowała wielką fascynacją ciemnym piwem typu stout. Po wizycie w fabryce Guinnessa nie mogło być przecież inaczej. A dziś przypada Światowy Dzień Pieczenia - dobra motywacja, by w końcu opublikować :-)
Brownie jest wilgotne, ma wyraźny, czekoladowy smak. Robi się je prosto i piecze szybko - około 20 minut. Ale to sos karmelowy, lekko słony, wydobywa z brownie pełnię smaku. Dobrze pasuje też do lodów, naleśników czy kawy (a szczerze mówiąc najlepiej wyjada się go po prostu łyżeczką).
Brownie na Guinnessie z solonym sosem karmelowym
przepis na blaszkę 20cmx30cm i około 1,5 szklanki sosu
Składniki na brownie (oparte na tym przepisie):
- 85 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 225 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
- 100 g cukru
- 50 g cukru trzcinowego
- 3 jajka (L)
- 130 g mąki
- 70 g kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 300 ml piwa Guinness
Wykonanie:
1. Stopić masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie dodać oba cukry i wymieszać do połączenia składników.
2. Przełożyć czekoladową masę do dużej miski, dodać jedno jajko, wymieszać do całkowitego połączeni składników, a następnie dodać kolejne jajko, powtarzając procedurę.
3. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i sól. Do czekoladowej masy na zmianę dodawać odrobinę piwa i mąkę - do wyczerpania składników.
4. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperatirze 170 stopni. Pozostawić do ostygnięcia w blaszce.
Składniki na solony sos karmelowy (z tego przepisu):
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 3 1/2 łyżek masła
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
Wykonanie:
1. W patelni lub rondlu z grubym dnem wymieszać cukier i wodę. Gotować na średnim ogniu, do rozpuszczenia się cukru. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia, nie mieszając. Gotować do momentu, aż syrop osiągnie brązową barwę - około 5 minut.
2. Zestawić naczynie z ognia i ostrożnie (sos może prysnąć) dodać i szybko wymieszać śmietankę (najlepiej tzw. rózgą). Następnie dodać masło i sól i wymieszać do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby podgrzać przy serwowaniu. W lodówce wytrzyma do dwóch tygodni.
Podawanie:
Brownie pokroić na kawałki i polać sosem - zimnym lub ciepłym według uznania.
2 comments
Cudownie rozpustne :)
OdpowiedzUsuńbrzmi smacznie, ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)