Vdolky – czeskie pączki z powidłami i serem. Praga w kilku zdjęciach.
niedziela, lutego 08, 2015
Czeskie pączki z tego przepisu nadzienie mają na wierzchu, za to podwójne. Hojna łyżka powideł i - niczym kruszonka – świeży, biały ser. Są też mniejsze i bardziej płaskie – akurat dobry rozmiar, by zjeść je na kęs czy dwa. Bardzo często przy vdolkach pojawia się przymiotnik: babciny. Rzeczywiście: jak na ciasto drożdżowe, robi się je szybko, prosto, ze składników, które prawie zawsze są w domu. I na pewno nie skończy się na jednym pączku. To tak trochę jak z Pragą: kto raz tam pojechał, to wie, że nie skończy się na jednej wizycie. Przynajmniej u nas :-)
P.S. Nie wiedziałam do tej pory, że twaróg tak dobrze potrafi się komponować z powidłami truskawkowymi! Ba, w ogóle z jakimś powidłem czy konfiturą ;-)
Vdolky – czeskie pączki z powidłami i serem
(przepis na 30-32 pączki)
Źródło: Harald Salfellner „The Best Czech Recipes”
Składniki:
- 25 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 450 g mąki + mąka do zagniatania
- 2 jajka
- szczypta soli
- 250 ml mleka (ciepłego)
- 1 torebka cukru waniliowego
- olej do smażenia
- słoiczek powideł
- 200 g twarogu
Wykonanie:
1. W dużej misce rozdrobnić droższe i posypać cukrem, wymieszać. Zostawić na 5 min. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, sól, mleko i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto do momentu aż przestanie lepić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce.
2. Szybko (wystarczy kilka razy) zagnieść ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Następnie mamy do wyboru dwa sposoby:
a. podzielić na 8 części, każdą uformować w mały bochenek, a z każdego bochenka – 4 raczej płaskie bułeczki
b. rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm, wycinać szklanką kółka.
3. Pozostawić uformowane/wycięte pączki pod przykryciem na 15 min, a w międzyczasie rozgrzać olej. Sprawdzić wrzucając kawałeczek ciasta czy już jest gotowy do smażenia – jeśli od razu wypłynie do góry, można smażyć.
4. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron aż pączki nabiorą złotego koloru. Odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
5. Każdy pączek udekorować łyżką powideł i posypać pokruszonym twarogiem. Podawać ciepłe.
** Przestudzone pączki można też przeciąć (nie rozcinając do końca) i do środka nałożyć powidła i twaróg.
***
Z pączkiem w ręku, można wrócić do ulubionych zdjęć z Pragi:
2011
2011
2011
2 comments
Przepis na pączki akurat się przyda na tłusty czwartek - trochę odmiany od polskiej tradycji. Na zdjęciach wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńteż robiłam vdolky, w moim przepisie przed smażeniem pączki chwilkę piekło się w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)