Paasstol – holenderski chleb wielkanocny
niedziela, marca 22, 2015
Paasstol
to tradycyjny, świąteczny wypiek holenderski, najczęściej związany z Wielkanocą, ale można go spotkać i podczas Bożego Narodzenia. Przypomina niemiecką struclę bożonarodzeniową. Słodki chleb na drożdżach, pełen bakalii i dodatkowo: masy
marcepanowej. Kromka takiego chleba na
pewno świetnie wkomponuje się w świąteczne śniadanie.
Ponieważ marcepan nie
jest wymieszany z ciastem, a raczej zatopiony w nim jako duży kawałek, Holendrzy
podobno lubią go wcześniej rozsmarowywać
po całej kromce – idealnie – jeszcze ciepłego ciasta. Jak każde ciasto drożdżowe, paasstol najlepszy jest w dniu upieczenia i dzień po.
Przepis na podstawie the Honest Cooking
Paasstol – holenderski chleb wielkanocny
Składniki :
(na jeden spory chleb)
• 500 g mąki
• szczypta soli
• 50 g świeżych drożdży
• 200 ml ciepłego mleka
• 100 g cukru
• 100 g masła, stopionego
• 1 jajko (L)
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 200 g marcepanu
- około 400-500 g bakalii, w tym: w zdecydowanej większości dwa rodzaje rodzynek: uprzednio namoczone (na około godzinę) i osuszone
- mniej więcej w równych proporcjach (a jako całość: od 100 do 150 g): kandyzowane wiśnie (pokrojone) oraz skórka pomarańczowa (drobno krojona)
• odrobina masła
• 4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. Rozetrzeć drożdże z 2-3 łyżkami ciepłego mleka.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i cukier, a na środku zrobić wgłębienie.
3. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, stopione masło (lekko je wcześniej przestudzić) i jajko. Wlać miksturę do mąki, dodać drożdże i dobrze wymieszać wszystko, najlepiej drewnianą łyżką.
4. Bezpośrednio w misce zagnieść ciasto, aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od rąk (około 10 min). Następnie dodać bakalie i ponownie krótko zagnieść. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
5. Ponownie zagnieść krótko ciasto, przenieść na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować w spory owal o grubości około 3 cm. Stworzyć z marcepanu gruby wałek, o 1cm krótszy niż uformowany z ciasta owal. Umieścić na cieście i złączyć dobrze brzegi, zamykając marcepan w środku.
6. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 30 min.
7. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Ciasto za pomocą pędzelka posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut. Jeśli bakalie na wierzchu będą się za bardzo przypiekać, przykryć ciasto folią albuminową (piekąc z termoobiegiem musiałam przykryć ciasto już po 15 min. Odwinęłam folię na kilka minut przed końcem pieczenia, by skórka się przyrumieniła).
8. Ostudzić na kratce. Tradycyjnie (co tym razem ominęłam) należy je posmarować cieniutką warstwą masła i oprószyć obficie cukrem pudrem.
Paasstol przed wyrośnięciem...
... i po upieczeniu.
***
1 comments
pyszny! lubię te z większą ilościa marcepanu :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)