Portugalska zielona zupa: „Caldo verde”
niedziela, października 25, 2015
Caldo verde to niemal narodowa
zupa Portugalczyków. Często można ją spotkać na rodzinnych uroczystościach:
weselach czy urodzinach - podobno jest to też najczęściej wybierana potrawa na
pierwszy posiłek w Nowym Roku. Wywodzi się z północnej Portugalii, z historycznej
krainy o nazwie Minho. Blisko stamtąd do Porto, więc może dlatego podczas
tradycyjnego, czerwcowego festiwalu Festa de São João do Porto caldo verde jest
bardzo popularne.
Gęsta, kremowa, bardzo sycąca –
typowo chłopska potrawa. Tradycyjnie podaje się ją z kukurydzianym chlebem:
broa. I tradycyjnie robi się ją z włoskiej kapusty. Okazuje się jednak, że nie
wszędzie jest ona tak powszechna jak u nas – na amerykańskich stronach z
przepisami bardzo często jako substytut, albo wprost jako składnik główny,
podaje się jarmuż. Wśród innych wariacji występuje robienie zupy na rosole lub
wprost przeciwnie: podawanie odmiany wegetariańskiej bez chorizo. Tak, czy inaczej: warto przenieść się na zupę do Portugalii, szczególnie w zimny, jesienny dzień!
Portugalska zielona zupa: „Caldo verde”
Składniki:
- około 400 g włoskiej kapusty, najlepiej tylko zielone liście
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g kiełbasy chorizo
- sól, świeżo tłuczony pieprz, oliwa z oliwek, woda
- siekana zielona pietruszka
Wykonanie:
1. Kapustę podzielić na liście, umyć i osuszyć. Zwijać po kilka jak roladę i drobno pokroić w paski.
2. Obrać ziemniaki, cebulę i czosnek. Ziemniaki i cebulę pokroić w większą kostkę, czosnek bardzo drobno posiekać. Wszystko przełożyć do garnka, w którym wcześniej należy rozgrzać 3 łyżki oliwy. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Zalać warzywa w garnku około 1,5 litra wody i gotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem – można zrobić to niezbyt dokładnie ;)
4. Dodać pokrojoną w paski kapustę i chorizo pokrojone w plasterki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Doprawić sola i pieprzem,
5. Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki, skropioną oliwą, najlepiej z chlebem kukurydzianym :)
0 comments
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)