Bacalhau à Brás - prawdopodobnie najsłynniejszy przepis na dorsza
niedziela, stycznia 17, 2016
Podobno w kuchni portugalskiej istniej tyle przepisów na dorsza (bacalhau), ile jest dni w roku. Bacaalhau à Brás z pewnością może rywalizować o miano najbardziej popularnego. To smażone kawałki ryby z drobnymi chipsami z ziemniaków, zalane masa jajeczną, podawane z zieloną pietruszką i czarnymi oliwkami. Wywodzi się z Lizbony, a jego autorem jest Senhor Braz – stąd też niekiedy spotyka się pisownię „Braz”.
W Portugalii stołując się w lokalnych knajpkach nie sposób nie natknąć się na dorsza w menu, w końcu łowi się go tutaj od XV wieku. Najlepsze Bacalhau à Brás jedliśmy podczas powrotu z Cabo da Roca, gdzieś na przedmieściach Lizbony, było to też jedno z najlepszych dań z dorsza, jakie spróbowaliśmy podczas całej portugalskiej podroży.
Bacalhau a Bras zamówione na przedmieściach Lizbony |
Cabo da Roca - najdalej na zachód wysunięty punkt Europy
W Portugalii suszone dorsze często spotykaliśmy w oknach małych sklepów spożywczych, ale znacznie popularniejsze jego przechowywanie to mrożenie. Dysponując taką rybą należy wcześniej ją odmrozić i odsolić – właściwie długość moczenia zależy od naszego smaku, z pewnością będzie to jednak kilkanaście godzin. Widzieliśmy też w sklepach gotowe, drobne chipsy ziemniaczane, specjalnie do tego dania: batata palha.
Myślę, że sekret tego dania tkwi trochę w odpowiednim dodaniu chipsów ziemniaczanych do reszty składników - należy to zrobić na sam koniec, wraz z masą jajeczną – w ten sposób powinniśmy zachować częściowo ich chrupkość.
Bacalhau à Brás
Składniki:
• 500 g filetów z dorsza
• około 400 g ziemniaków lub 200 g gotowych chipsów: batata palha
• 2 posiekane duże cebule
• 4 drobno posiekane ząbki czosnku
• 7 jaj L
• oliwa z oliwek
• pęczek posiekanej natki pietruszki
• około 20 czarnych oliwek
• sól, świeżo tłuczony pieprz
Wykonanie:
1. Jeśli używamy suszonego, solonego dorsza – dzień wcześniej należy rozpocząć jego moczenie, kilkakrotnie zmieniając wodę. Pozbawionego nadmiernej zawartości soli dorsza, odsączyć i porozrywać na małe kawałki.
2. Jeśli używamy ziemniaków: obrać, pokroić w zapałkę. Rozgrzać w garnku olej i porcjami smażyć ziemianki na złoty kolor (tutaj można zobaczyć dobrą instrukcję), odsączać na papierowych ręcznikach.
3. Na dużej patelce (dobrze sprawdza się wok) rozgrzać 2 łyżki oliwy i przesmażyć na niej czosnek z cebulą do zeszklenia. Dodać rozdrobnionego dorsza, smażyć około 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. W międzyczasie do osobnego naczynia rozbić jajka, dodać sól i pieprz, lekko ubić.
5. Do dorsza dodać usmażone chipsy ziemniaczane i jajka, wymieszać, smażyć przez 1-2 minuty. Danie należy ściągnąć z ognia zanim jajka całkowicie się zetną.
6. Posypać pietruszką i oliwkami, podawać gorące.
1 comments
Witaj uwielbiam kuchnię portugalska i oczywiście Portugalie.Przez wiele lat wracałam w różnych porach roku do miejsc które zapadły mi w sercu. Mieszkańcy kuchnia i cała przyroda z oceanem włącznie cudownymi rzekami winnicami jest to miejsce które mnie fascynuje do tej pory. A potrawy z dorszem to jest smak na zawsze.Prosty i cudowny!! Pozdrawiam A.Z
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)