Krucha tarta z rabarbarem, kremem patissiere i musem z moreli

niedziela, sierpnia 07, 2016



Ostrzegam: trochę trzeba się przy tej tarcie napracować, ale efekt przewyższa wszystkie poniesione koszta.  Zresztą pracę można podzielić na dwa dni  - rabarbar i ciasto kruche będą wymagały i tak kilku godzin „spoczynku”. Jeden z najbardziej klasycznych kremów do nadzienia – francuski  crème pâtissière  - również może chwilę  poczekać w lodówce (dobrze przyłożyć wtedy na wierzch docięty kawałek folii spożywczej, by nie wytworzył się "skórka"). 


Tarta prezentuje się bardzo elegancko, a połączenie lekko kwaskowatego rabarbaru z kremem i musem morelowym jest niezawodne. Na mus morelowy sprawdzą się doskonale owoce pozostałe np. z morelowej nalewki – przecież szkoda ich wyrzucić ! :-)  Gdy akurat nie ma żadnych moreli pod ręką, można w zamian użyć powideł lub konfitur. 




Ciasto kruche upiekłam z niezawodnego przepisu, który wcześniej pojawił się tutaj np. w tarcie z czekoladą  i gruszkami. Na użytą formę było go odrobinę za dużo, więc pozostałym ciastem wylepiłam  3 foremki na tartaletki. Upieczone czekają na swój dzień w zamrażarce. Długo szukałam przepisu na rabarbar: bałam się, że podczas gotowania może się stać się za bardzo miękki, straci kształt. W końcu na blogu Mój kolorowy talerz znalazłam recepturę, która wymaga tylko krótkiego podgotowania – rabarbar mięknie bo zostawiamy go na noc/kilka godzin w syropie, w którym się gotował. Świetne rozwiązanie! 






Krucha tarta z rabarbarem, crème pâtissière  i musem z moreli 

Przepis na prostokątną formę o długości 36 cm


Rabarbar: 

5 długich łodyg rabarbaru, oczyszczonych, ale nie obranych
50 g cukru
sok z połowy cytryny
około  400 ml wody

Rabarbar pokroić na kawałki o szerokości prostokątnej formy, w której będziemy ciasto piec.  Do szerokiego garnka wlać  400 ml wody (woda powinna równomiernie pokryć rabarbar), wsypać cukier i sok z połowy cytryny. Zagotować  mieszając do rozpuszczenia cukru. Dodać  pocięty rabarbar i gotować  3 – 5 minut, a następnie wyłączyć  palnik. Rabarbar pozostawiamy w syropie do wystygnięcia, na kilka godzin, najlepiej na całą noc.


Ciasto kruche:

300 g mąki
150 g masła
75 g cukru pudru
2 żółtka

Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce  przez minimum 20 minut , rozwałkować, wylepić ciastem formę do tarty. Nakłuć widelcem – na tym etapie formę z ciastem - owiniętą folią spożywczą -  można odstawić do lodówki na noc.  Upiec na złoty kolor - około  20 minut w temperaturze 175 C z termoobiegiem. Ostudzić.


Mus z moreli:

na bazie owoców pozostałych z nalewki:

  • około 6 moreli odsączyć ze zbędnej ilości alkoholu i zmiksować 

na bazie świeżych owoców, bezalkoholowy:

  • 6-5 moreli (w zależności od wielkości)
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru

Morele umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.  Wodę wymieszać z cukrem, doprowadzić do wrzenia. Dodać morele, gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wystudzić, odsączyć i zmiksować.


Crème pâtissière:


  • 4 żółtka (z jajek L)
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ 500, 550)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii

Zmiksować żółtka z cukrem w wysokim naczyniu do białości. Wymieszać obie mąki i przesiać do naczynia z żółtkami, zmiksować do połączenia składników. Wanilię rozkroić wzdłuż, czubkiem noża wydłubać ziarenka i dodać do garnka z mlekiem, zagotować. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać gorące mleko, miksując jednocześnie do połączenia składników. Następnie masę przelać do garnka, w którym gotowało się mleko i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Wystudzić.


Składanie całości:

Ciasto kruche posmarować musem z moreli, a następnie wyłożyć  krem. Na kremie ułożyć rabarbar. Można posypać uprażonymi płatkami migdałów lub delikatnie posmarować rabarbar odrobiną  musu z moreli wymieszaną z łyżeczką ciepłej wody.

Ciasto przechowujemy w lodówce.









Zobacz także

0 comments

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty