Soul Cakes - korzenne ciasteczka z rodzynkami na Zaduszki
poniedziałek, października 31, 2016
Ciastka tak słynne, że Sting poświęcił im piosenkę, wzorowaną na tradycyjnej, angielskiej pieśni z XIX wieku. A same "soul cakes" wypiekano już sporo wcześniej, irlandzka i brytyjska historia mówi o średniowieczu. Małe, okrągłe ciasteczka z korzennymi przyprawami, rodzynkami i charakterystycznym nacięciem w kształcie krzyża wypiekano na Dzień Wszystkich Świętych i Zaduszki.
Ciasteczka rozdawano dzieciom lub ubogim. Tutaj chyba mamy też do czynienia z pierwowzorem amerykańskiego "cukierka albo psikusa" - w Dzień Wszystkich Świętych dzieci udawały się na "souling" - czyli prosiły okolicznych mieszkańców o ciastka, co według przywołanej już na początku pieśni z 1893 roku mogło brzmieć tak:
A soul! a soul! a soul-cake!
Please good Missis, a soul-cake!
An apple, a pear, a plum, or a cherry,
Any good thing to make us all merry.
One for Peter, two for Paul
Three for Him who made us all. [źródło]
Jeśli zdecydujecie się na ten tradycyjny wypiek, koniecznie należy posłuchać wersji Stinga, pieczenie staje się jeszcze bardziej przyjemne:
Ciasteczka świetnie smakują ze szklaną ciepłego mleka. Można je przechowywać do tygodnia w szczelnej puszce lub innym pojemniku.
Przepis na podstawie: Lavender and Lovage
Soul Cakes – korzenne ciasteczka z rodzynkami
Składniki:(wszystkie w temperaturze pokojowej)
- 175 g masła
- 175 g cukru (dałam odrobinę mniej)
- 3 żółtka
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki zmieszanych razem mielonych przypraw korzennych (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki)
- 100 g rodzynek
- kilka łyżek mleka
- Zmiksować masło z cukrem na białą masę, dodawać po jednym żółtka, zmiksować do połączenia składników.
- Zmieszać mąkę z przyprawami, dodać do masy maślanej wraz z rodzynkami i 2-3 łyżkami mleka – zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby dodając jeszcze trochę mleka.
- Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować i wycinać małą, okrągłą formą ciasteczka. Naciąć ciasteczka na krzyż. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec na złoty kolor około 12 min w temp. 165 stopni z termoobiegiem.
- Przestudzić na blaszce lub ostrożnie przełożyć na drucianą podstawkę i na niej ostudzić.
3 comments
O, nigdy o nich nie słyszałam! Ale podobają mi się - takie proste, niezbyt drogie, ale smaczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńMniam takie ciasteczka idealne do herbatki
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)