Tajska sałatka makaronowa - Yam woon sen
niedziela, listopada 06, 2016
„Jeden z hitów tajskiego street foodu”, „wbrew pozorem niskokaloryczny: uwielbiany przez osoby na diecie”, „danie wspaniale sprawdzające się na imprezach – wręcz zyskuje dzięki spożywaniu go w temperaturze pokojowej” – to tylko wybór z entuzjastycznych komentarzy na temat głównego bohatera tego posta: Yam woon sen.
Jak każde danie - legenda, można spotkać jego milion wersji, a każdy kucharz ma swój sposób: na bazie wieprzowiny, drobiu, z owocami morza, mieszane: krewetki z wieprzowiną lub zupełnie bez mięsa. To tak, jak z naszym rosołem: moja mama robi najlepszy ;-) Dlatego na pierwsze testy wybrałam przepis już sprawdzonego wielokrotnie Ken Homa – Ken co prawda urodził się w USA, ale jest doskonałym ambasadorem kuchni azjatyckiej, a nawet laureatem Orderu Imperium Brytyjskiego za „zasługi dla sztuki kulinarnej. Jest też autorem „łatwej kuchni tajskiej” z kolekcji BBC Books, z której to pochodzi niniejszy przepis. Polecam! Świetnie sprawdza się jako obiad, nawet w dni "robocze" - całość przygotowań zajmuje kilkanaście minut.
Tajska sałatka makaronowa - Yam woon sen
Składniki:
- 225 g cienkiego makaronu „glass noodles”, może być również ryżowy vermicelli
- 225 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżki posiekanych, suszonych krewetek
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki czosnku w plasterkach
- 3 łyżki szalotki w plasterkach
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 małe papryczki chili, posiekane, bez pestek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
oraz
- 50 g prażonych fistaszków
- parę gałązek kolendry
Wykonanie:
1. Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu: najczęściej namoczyć na kilkanaście minut w ciepłej wodzie i odcedzić, przepłukując zimną wodą.2. Czekając na makaron rozgrzać wok lub szeroką patelnię: wlać łyżkę oleju, a gdy zacznie dymić wrzucić suszone krewetki oraz czosnek, smażyć minutę, aż zbrązowieją.
3. Dodać do woka szalotkę oraz wieprzowinę, smażyć około 3 minut aż zbrązowieje.
4. Dodać pozostałe składniki: sos rybny, cukier, sok z limonki, chili, sól, pieprz - zamieszać i dodać makaron. Całość, mieszając, smażyć jeszcze 3-4 minuty, po czym przełożyć na półmisek i przybrać kolendrą i orzeszkami. Można serwować od razu lub poczekać, aż danie osiągnie temperaturę pokojową.
1 comments
Mi się bardzo podoba, no i ten makaron fajny
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)