Ulubione ciasto Królowej Matki - daktylowo-orzechowe z kremem z whisky
sobota, stycznia 21, 2017
Królowa Matka, Elżbieta Bowes-Lyon, podobno bardzo często jadała ciasto daktylowo-orzechowe do popołudniowej herbaty, a jej ulubionym alkoholem była whisky – na swoje 90-te urodziny doczekała się nawet własnej, limitowanej serii szkockiej od Bell’s Whisky. Królowa nie może się mylić: wilgotne, bogate w daktyle i włoskie orzechy ciasto z maślanym kremem o charakterystycznym smaku, warte jest królewskiego stołu.
Widok na królewską siedzibę: Pałac Buckingham |
Królowa Matka podczas II wojny światowej zasłynęła słynną odpowiedzią na pytanie dziennikarza, który chciał się dowiedzieć, czy para królewska nie odeśle swoich dzieci – księżniczek Elżbiety i Małgorzaty, z uwagi na ich bezpieczeństwo – do Kanady:
Dzieci nie wyjadą, dopóki ja nie wyjadę, a ja nie wyjadę, dopóki nie wyjedzie ich ojciec, a król nie opuści kraju w żadnych okolicznościach. Trzeba przyznać, że miała charakter..
Widok na pałac z niedalekiego parku |
Ja jednak wolę inny cytat z jej wypowiedzi, ten który pokazuje, jak bardzo ceniła życie:
“Wouldn't it be terrible if you'd spent all your life doing everything you were supposed to do, didn't drink, didn't smoke, didn't eat things, took lots of exercise, all the things you didn't want to do, and suddenly one day you were run over by a big red bus, and as the wheels were crunching into you you'd say 'Oh my god, I could have got so drunk last night!' That's the way you should live your life, as if tomorrow you'll be run over by a big red bus.”
To chyba ten słynny, czerwony autobus królowa miała na myśli |
Także jeśli najdzie Was ochota na cudownie dekadenckie ciacho z obłędnym kremem na bazie masła i whisky, to nie wahajcie się ani chwili, po prostu sięgnijcie po przepis i rozpocznijcie pieczenie ;-) Jutro może być za późno, by ulec słodkiej zachciance!
Przepis z książki "Tea fit for a Queen - recipes and drinks for afternoon tea", 2014. Pięknie wydana pozycja, oprócz ciekawych przepisów ma również sporo ciekawostek z królewskiego życia, w szczególności w kontekście ich mieszkań: pałaców.
Ciasto daktylowo-orzechowe z kremem z whisky
wszystkie składniki w temperaturze pokojowejprzepis na standardową keksówkę 20 cm
Składniki:
- 200 g suszonych daktyli, posiekanych
- 150 ml świeżo zaparzonej herbaty Earl Grey
- 50 g masła
- 0,5 łyżeczki sody
- 75 g cukru trzcinowego
- 225 g mąki pszennej, przesianej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (L), roztrzepane
- 75 g orzechów włoskich, posiekanych
Na krem:
- 25 g cukru trzcinowego
- 20 g cukru pudru
- 2 łyżki whisky
- 30 g masła
- 2 łyżki śmietanki 30% lub 36%
- 20 g orzechów włoskich, posiekanych
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 170 C, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.2. Do dużej miski włożyć posiekane daktyle i zalać je gorącą herbatą. Dodać masło, wymieszać i odstawić całość na co najmniej godzinę.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
4. Dodać do miski z daktylami pozostałe składniki i dokładnie wymieszać wszystko.
5. Przełożyć masę do blaszki, wyrównać wierzch i piec około 45 minut lub do testu „czystego patyczka”. Pozostawić ciasto w blaszce na około 10 minut, a następnie wyjąć i ostudzić na kratce.
6. Krem z whisky: w małej patelce zmieszać oba cukry i whisky i zagotować. Przez około 1-2 minut odparować alkohol, zdjąć z ognia i ostudzić. Do syropu dodać masło i śmietankę, zmiksować do połączenia składników.
7. Ciasto posmarować kremem i posypać posiekanymi orzechami.
*** w lodówce można przechowywać nawet do 5 dni
3 comments
Mmm, myślę, że by mi to ciasto zasmakowało. I to bardzo! :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda, musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńciekawe ciacho i na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)