Szybkie drożdżówki z serem, malinami i kruszonką na letni piknik
środa, sierpnia 02, 2017
Rozpieszczam tymi drożdżówkami rodzinę mniej więcej od momentu pojawienia się pierwszych malin. Maliny z serem i kruszonką, na puszystym, drożdżowym cieście - coś pysznego, szczególnie gdy jeszcze ciepłe! Wymarzony przepis na letni piknik, bo przecież nie ma nic lepszego niż zabrać dobre ciastko w plener. No, chociaż pod altankę czy na taras do popołudniowej kawy ;)
Zamiast malin sprawdzą się dowolne, świeże, letnie owoce: truskawki, borówki, poziomki, morele, czy pokrojone w małe kawałki brzoskwinie. A jeśli chwilowo nie macie ani owoców, ani sera, to można wykorzystać domowe przetwory. Konfitury z czarnej porzeczki mojej Teściowej jako nadzienie pod kruszonkę sprawdziły się już dwa razy znakomicie.
Wariacja na temat przepisu: drożdżówki z porzeczkowymi konfiturami i kruszonką |
Lubię ten przepis za jego prostotę: nie musimy się tutaj bawić o zaczyn z drożdży, wszystkie składniki lądują w dużej miejsce. Jest też coś przyjemnego w ręcznym wyrabianiu drożdżowego, pewien rodzaj relaksu i przy okazji ćwiczenia dla rąk (polecam wszystkim szukającym ćwiczeń na nadgarstki - nie ma to jak wyrobić np. podwójną ilość przepisu).
Drożdżówki przed upieczeniem |
Jak każdy wypiek z ciasta drożdżowego, najlepszy jest świeży, w dniu pieczenia. Ale na drugi dzień też będą smakować, a zawsze można je wrzucić na minutę do gorącego piekarnika celem lekkiego "odświeżenia". O ile oczywiście coś zostanie na drugi dzień ;-)
... i zaraz po upieczeniu |
Szybkie drożdżówki z serem, malinami i kruszonką
(16 sztuk)Składniki:
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 0,25 szklanki cukru
- 1 jajko L
- 0,25 szklanki stopionego masła
- szczypta soli.
NADZIENIE:
- 30 dag twarogu półtłustego,
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 żółtko jajka
- opcjonalnie: wanilia
KRUSZONKA
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 130-150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
oraz:
- białko z 1 jaja
- maliny, opłukane i osuszone
Wykonanie:
- Mąkę przesypać, a najlepiej przesiać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie.
- Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na kilka minut, a następnie całość wlać do zagłębienia w mące. Zasypać zagłębienie mąką (z brzegów).
- Resztę cukru wymieszać dokładnie z jajkiem. Przełożyć do miski. Całość wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dolać trochę stopionego masła (lekko przestudzonego) i wyrabiać ciasto. W miarę wyrabiania dolewać stopione masło, każdą następną część po wchłonięciu się pozostałej. Gotowe ciasto będzie lekko sprężyste i "odchodzące" od rąk. Wtedy lekko posypać z wierzchu mąką (zapobiegnie to przyklejeniu się wyrośniętego ciasta do ściereczki), nakryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny (w lecie poszukiwanie ciepłego miejsca w kuchni nie ma znaczenia, ale zimą dobrze położyć np. niedaleko kaloryfera czy kuchenki, jeśli akurat coś gotujemy ;-)).
- W tzw. międzyczasie przygotować nadzienie serowe: wszystko dokładnie wymieszać.
- Przygotować kruszonkę: wymieszać suche składniki, stopić masło, nie dopuszczając do zawrzenia, chwilę przestudzić, dodać suche składniki i wymieszać lub wyrobić kruszonkę palcami.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, przekroić na pół, a następnie każdą połowę na 8 mniejszych elementów. Trzymać ciasto pod ściereczką, by nie obeschło. Każdą część ciasta uformować w płaski placuszek, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować brzegi roztrzepanym białkiem i nałożyć na środek nadzienie serowe i kilka malin (3-4). Posypać całość kruszonką.
- Piec przez około 15 minut w temp. 175 stopni (z termoobiegiem).
- Ostudzić na kratce. Najlepsze tego samego dnia!
Jeśli skorzystasz z przepisu, napisz jak smakowało ;-) Udanych wypieków!
9 comments
Drożdżówki wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńŚwietnie wyglądają, zjadłabym przynejmniej dwie albo trzy.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńMy partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post's to be just what I'm looking for. can you offer guest writers to write content to suit your needs? I wouldn't mind composing a post or elaborating on many of the subjects you write related to here. Again, awesome site! aol mail login
Bardzo bardzo pyszne drożdżówki. Całej mojej rodzince smakowały.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i pozdrawiam Rodzinkę :)
UsuńZanim wystygły już część została zjedzona. Dobrze, że zrobiłam podwójną porcję;)
OdpowiedzUsuńWstawiłabym zdjęcie naszych drożdżówek zrobionych wspólnie z dziećmi ale nie wiem jak...😝
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)