Suksessterte - norweskie ciasto migdałowe z kremem (a'la Ikea Mandeltårta)
czwartek, listopada 30, 2017
Jest taki sklep z artykułami do wyposażenia wnętrz, w którym można oprócz lampki na biurko zakupić ciastko do kawy. A wśród tych ciastek jest jedno, które wręcz stało się naszym głównym powodem do zakupów w tym miejscu! Ciasto migdałowe: na spodzie z migdałów i z kremem, dostępne również w wersji oblanej czekoladą. Niebo w gębie, zwłaszcza, gdy zrobisz samemu!
Długo szukałam właściwego przepisu. Po drodze dowiedziałam się, że o ile wspomniany sklep jest szwedzki, to ciasto raczej ma korzenie norweskie. I posiada wspaniałą nazwę: Suksessterte - ciasto sukcesu ;-) Nie jest trudne w wykonaniu i gwarantuje oszałamiający efekt ;-)
Druga nazwa to Konfektkake czyli ciasto z cukierni. Co również jest prawdą, smakuje jak z najlepszej cukierni. Choć może to nie właściwe porównanie, w końcu samodzielnie upieczone jest zawsze lepsze niż kupione ;-) Dalej kupuję to ciacho przy okazji wizyty w sklepie, ale teraz mam porównanie i wolę swoję. Miękki biszkopt migdałowy i pyszny krem na bazie żółtek i masła tworzą cudną kompozycję.
Przepis na dodatkowy plus dla osób poszukujących ciast bezglutenowych: nie używamy w nim mąki pszennej. Ciasto prezentuję w wersji bez czekolady, ale jeśli komuś chciałoby się dodać słodyczy, to wystarczy na zastygnięty krem wylać tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczonej na parze z masłem i odrobiną śmietanki 30%.
Przepis na podstawie bloga The Country Basket:
thecountrybasket.com/traditional-norwegian-food-confectionery-cake-bar-recipe
Suksessterte - norweskie ciasto migdałowe
Składniki
ciasto migdałowe:
- 450 g migdałów
- 450 g cukru pudru
- 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 7 białek (w tem. pokojowej)
krem:
- 6 żółtek
- 160 ml śmietanki 30%
- 0,75 szklanki cukru pudru
- 220 g masła (w tem. pokojowej)
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
oraz
- garść posiekanych migdałów lub uprażonych płatków migdałowych do dekoracji
wykonanie:
- Migdały zmielić na drobną mączkę migdałową. Wymieszać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - dodać do migdałów i wymieszać.
- Ubić białka na sztywno, a następnie delikatnie wymieszać z suchą masą migdałową, do połączenia składników.
- Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia dużą tortownicę lub blaszkę 20 x 20 cm. Wyrównać wierzch szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C (z termoobiegiem). Piec około 30 minut (można zrobić test patyczka: jak wychodzi suchy, ciasto jest gotowe).
- Ostudzić w blaszce umieszczonej na kratce.
- W garnku o grubym dnie umieścić wszystkie składniki na krem poza masłem i powoli podgrzewać, cały czas mieszając (łatwo przypalić!) za pomocą rózgi. Doprowadzić do wrzenia - masa powinna wtedy zgęstnieć. Ściągnąć z ognia, ostudzić kompletnie.
- Do ostudzonej masy dodać masło i ubić mikserem do połączenia składników w krem.
- Gotowym kremem posmarować ciasto, posypać migdałami i odstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny.
przepis do akcji:
1 comments
Uwielbiam Skandynawów miedzy innymi za te migdałowe wypieki. Mniam. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)