Kruchy mazurek z masą orzechową z Kaniewa

sobota, marca 24, 2018


Nie mogę się zdecydować: czy z wielkanocnych słodyczy bardziej wolę mazurek czy paschę? Kruche, fantazyjnie zdobione ciasto czy aksamitny, serowy deser? Na chwilę obecną panuje zacięty remis, choć po wpisach na blogu widać, że mazurki wysunęły się na zdecydowane prowadzenie ;-) i jeszcze dokładam dziś kolejny przepis: pyszny mazurek na kruchym cieście, z powidłami i masą orzechową. 

W niczym nie ustępuje mazurkowi fiołkowemu czy czekoladowemu. Mazurek orzechowy to klasyk kuchni staropolskiej - sam pan Tadeusz Żakiej - mój ulubieniec od przepisu na piernik staropolski - w swojej książce  "W staropolskiej kuchni..." podaje kilka receptur na mazurki i większość właśnie na orzechowe. Tym razem jednak chciałam koniecznie, by mazurek był na kruchym spodzie, więc szukałam przepisu na orzechowe nadzienie. Znalazłam je na stronach ... Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego ;-)


Przepis na kruchy mazurek z kremem orzechowym podaje tam Gospodyni z Kaniewa (gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski). Właśnie takie ciasto zostało w 2011 roku wpisane na listę produktów tradycyjnych z tego województwa. Podobno w Kaniewie rosło (rośnie?) dużo drzew orzecha włoskiego.. 


Zrezygnowałam z oryginalnie podanego przepisu na ciasto kruche, ponieważ po pierwsze opierało się na margarynie, a po drugie na proszku do pieczenia (co akurat w cieście kruchym bardzo mi przeszkadza). W zamian wykorzystałam połowę ciasta z ostatnio pieczonej szkockiej tarty maślanej - i taki przepis podaję. Ze składników powstaną dwa mazurki na wąskiej, prostokątnej blaszce 35x11 lub jeden na formie 20 x 30 cm. Masa orzechowa jest tak dobra, że zastanawiam się, czy przy kolejnym pieczeniu nie zwiększyć jej składników o połowę - będzie wtedy jej więcej do bezkarnego wyjadania z garnka! ;-) 


Kruchy mazurek z masą orzechową

składniki na 2  prostokątne formy 35x11 cm

Ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
Krem orzechowy:
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 
  • 1 łyżka bułki tartej
  • kilka kropli olejku migdałowego 
+ powidła lub dżem, bakalie do dekoracji 

Wykonanie:
  1. Ciasto: zmiksuj masło z cukrem na białą masę, dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników (zaczynając od małych obrotów miksera). Dodaj jajo i zmiksuj do połączenia składników. Uformuj kulę i odstaw na godzinę w zimne miejsce.
  2. Jeśli robisz tylko jeden mały mazurek, połowę odłóż na później (lub zamróź). Rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką. Przełóż na wałku do formy i uformuj ciasto z niskimi brzegami. Nakłuj ciasto widelcem. 
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 C z termoobiegiem i upiecz (około 15 min.). Ostudź, a następnie nałóż na ciasto powidło lub dżem niezbyt grubą warstwą. 
  4. Zmiksuj żółtka z cukrem pudrem na białą masę, przełóż (najlepiej pomagając sobie silikonową szpatułką) do małego garnka, dodaj orzechy, śmietanę, bułkę tartą. 
  5. Podgrzewaj masę, często mieszając - łatwo ją przypalić - aż się zagotuje i zgęstnieje. 
  6. Dodaj do masy kilka kropli olejku migdałowego, wymieszaj i zestaw z ognia. Ciepłą masę nakładaj  na kruchy spód  posmarowany powidłami, wyrównaj. Udekoruj według uznania - u mnie migdały i połówki orzechów.  

Przepis do akcji:

Zobacz także

5 comments

  1. Rewelacyjnie wygląda, ja się przyznam że nigdy sama mazurka nie robiłam, bo zawsze ktoś mi podrzuca :) musi być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale z Ciebie szczęściara - ja też bym chciała, by mi ktoś podrzucał mazurki - nic to, pozostaje samemu piec ;-)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda i musi być przepyszny. Kradnę pomysł na nadzienie orzechowe, super sprawa! Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny mazurek, świetna orzechowa masa!. Pycha słodkości.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty