Kruche ciasteczka z dżemem malinowym
czwartek, grudnia 05, 2019
Grudzień wygrywa u mnie w kategorii "miesiąc z piekarnikiem". A w podkategorii "najchętniej podejmowane czynności kuchenne uwzględniające piekarnik" - zdecydowanie przodują ciastka, ciasteczka i wszelkie drobne wypieki, które można umieścić w uroczych, świątecznych puszkach, tylko po to, by zaraz je z nich wyjąć ;) Nie inaczej jest z tymi kruchymi ciasteczkami z dziurką.
Ten przepis na kruche ciasteczka bazuje oczywiście na maśle: żadne porządne ciasto kruche nie może się bez niego obejść. Grubość rozwałkowanego ciasta można dobrać do własnego gustu, ale polecam jednak cieniej niż grubiej, tym bardziej, że będziemy wycięte fragmenty składać w jedną całość, sklejając je dżemem. Użyłam tutaj domowego, gęstego dżemu malinowego. Nie był przecierany, więc zawierał mikro-malinowe pesteczki, ale taki lubimy. Świetnie łączy się z ciastem kruchym. Jeśli nie macie takiego dżemu, można spróbować z innym lub nawet z dobrej jakości marmoladą - najważniejsze, by była gęsta, czyli nie spływała (bez sensu;-)) z ciasteczka.
Kruche ciasteczka można upiec dzień wcześniej i składać dżemem następnego dnia. Można je przechowywać już złożone przez parę dni, dla pewności w lodówce. Świetnie nadają się na prezent, zapakowane w urocze pudełeczko. Kształt można dobrać pod siebie, ja postawiłam na serduszka i uniwersalne, wycinane kółeczka.
Dwa słowa jeszcze o zagniataniu ciasta kruchego. W przepisie podaję tradycyjny sposób, gdzie masło jest siekane długim nożem z mąką. Można jednak zetrzeć je do mąki na dużych oczkach tarki do warzyw i wtedy zagnieść z jajkami. Ważne by, zetrzeć jak najszybciej, tak by masło nam się nie stopiło od dłoni, w której będziemy je trzymać. Podobnie z zagniataniem: należy to zrobić jak najszybciej, by składniki nie zostały zbytecznie ogrzane naszymi dłońmi (chyba, że wykorzystamy tu robota kuchennego). Szybkość jest podstawą udanego ciasta kruchego :)
Kruche ciasteczka z dżemem malinowym
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
- mały słoiczek dżemu malinowego (gęsta konsystencja)
Wykonanie:
- Mąkę przesiać i posiekać z zimnym masłem na stolnicy. Dodać cukier puder, wymieszać.
- Żółtka rozmieszać z zimną wodą, wlać na mąkę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na godzinę.
- Wyjąć ciasto, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na złoty kolor (około 10-12 min.) w temp 170 st C. Ostudzić.
- Ostudzone ciasteczka sklejać za pomocą dżemu malinowego, lekko docisnąć. Przed sklejaniem ewentualnie wierzchnie ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem i dopiero takie składać.
0 comments
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)